Какво по-хубаво от това да се избавите от портокаловата кожа напълно безплатно, без да се мажете със скъпи и обещаващи продукти, които могат да ви доведат до алергии или да ви цапат дрехите? С няколко лесни упражнения от йога, можете да се отървете от грозните целулитни депа по тялото си и да изваяте фигура, за която винаги сте мечтали.
 
Причината за наличие на целулит е в промяната на структурата на съединителната тъкан или нейното нарушение. Целулитът представлява мастни депа под кожата, в резултат от задържане на течностти, лошо кръвообръщение, липса на лимфен дренаж и други фактори. Йога е спасение за всяко от тези нарушения.
 
Ето две от йога позите, които действат ефективно срещу целулит...
 

1. Поза “Конник”

Освен, че тази поза разгражда мастните натрупвания благодарение на разтягането на бедрените мускули, тя пододрява релефа на кожата и еластичността на колагеновите влакна. Това води до заглаждане на повърхностния слой на кожата.
 
Застанете на длани и колене към земята и ги разтворете на нивото на раменете. Изнесете дясното стъпало напред между ръцете и го поставете на пода , като коляното трябва да е над стъпалото и да сочи напред. Опънете левия крак максимално назад и отпуснете коляното и стъпалото му на земята. Опитайте да отпуснете цялата тежест на горната част на тялото надолу. Задръжте колкото можете.
 
Когато позата ви стане лесна, можете да опитате същата с вдигнати ръце нагоре или да ги хванете в юмрук зад гърба, но не забравяйте да отпускате тялото към пода.
 
Повторете с другия крак. Най-често правената грешка в тази поза е, че хората се стягат вместо да натежават към земята, а така се губи ефектът от разтягането.
NEWS_MORE_BOX
 
2. Поза “Орел”
С помоща на тази балансова поза, се стягат проблемните от целулита зони като бедра , седалище и ръце.
Застанете в права позиция с прибрани стъпала едно до друго. Сгънете краката в коленете, повдигнете десния крак нагоре и оставете тежестта върху левия крак. Усучете крака около левия докато пръстите на десния крак се опрат на левия прасец. Задръжте хълбоците на една ширина.
 
Ако балансът в позата ви е лесен, можете да усучите и ръцете по същия начин.
 
Усучете лявата ръка около дясната като дланите са обърнати една към друга. Повдигнете ръцете нагоре докато лактите достигнат нивото на раменете.
 
Повторете с другия крак.
 
Чести грешки в поза Орел, които трябва да избягвате са: Не повдигайте раменете към ушите, не повдигайте единия от хълбоците, дръжте лактите в една ширина и прибирайте корема.
 
 
Ако целулитът е прекалено видим, дори придружен с болки, удължете вашата всекидневна тренировка като повтаряте позите по няколко пъти и задържате в тях за по-дълго време. Препоръчително е да намалите мазните храни и да пиете много вода. По този начин ще се възтанови водната обмяна на подкожната мастна тъкан.
 
Бъдете постоянни и правете позите всеки ден. Ефект има, но на целулитът му е нужно най-малко два месеца, за да изчезне. По-добре се въоръжете с търпение, за да го изчистете окончателно и след това не спирайте с упражненията, защото в противен случай, той ще се появи отново.
 
Ако сте от тези, които се увиват с фолио и тичат в парка или пък болезнено втривате кафе по бедрата си, ще се уверите, че с йога е по-лесно и приятно да изгладите кожата си.