Преди да тръгнете към пистите е добре да подготвите тялото и най-вече краката за специфичното натоварване от карането на ски. Често любителите на зимния спорт чакат с нетърпение първия сняг и правят спускания, докато лифтът спре в следобедните часове. Ако тялото не е тренирано през годината, има голяма вероятност от мускулна треска. Дори само носенето на обувки с по-голяма твърдост е достатъчно нетипично за краката и причинява дискомфорт. На мускулите им трябва загряване, което ще помогне на движенията да са по-плавни и най-вероятно по-правилни.

 

При каране мускулите на краката остават активни през цялото време и затова е важно те да бъдат здрави. Хората, които упражняват този спорт са наясно, че не само цената на ските определя възможността на закаляване, но и бедреното мускулно усилие е съществено, за да се избегне падане или свличане на тялото надолу. Асаната Уткатасана или в превод стол като че ли е създадена за ски атлетите. Тя загрява мускулите на краката и седалището, укрепва коленете и поддържа стойката.


 

Можете ли да си представите, че една йогийска поза може да е толкова полезна?

 

Изпълнение на асаната стъпка по стъпка:

Застанете в изправена позиция и съберете палците един до друг. Сгънете краката в коленете като се опитате да задържите гърба в право състояние. Повдигнете ръцете нагоре и ги задръжте изпънати и стегнати. Дишайте коремно през ноздрите. След време, когато започнете да задържате в позата, изнасяйте тежестта на петите. Може да се фокусирате върху пръстите на краката като насочите погледа към тях. Ако не успявате да ги видите още, изнесете тежестта на тялото назад.

 

Интересното на пистата, особено необработена е, че понякога има бубуни и те са агресивни за коленете, след което не е изключено да се премине през лед или оголен участък и тази рязка промяна в настилката определено натоварва краката. Бързината в реакциите е основна.

 

Съществува вариация на поза стол чрез усукване на горната част на тялото. Тя може да  подобри лавирането в преминаване на по-добър снежен участък като огъвкави тялото и предпази кръста.


От поза стол съберете дланите пред гърдите. Поемете въздух и усучете тялото на дясно като поставите левия лакът на дясното бедро. В упражнението коленете трябва да останат на едно ниво както и хълбоците. Изнесете дясното рамо максимално нагорe, докато изправите гърба. Задръжте в позата за няколко вдишвания и отпуснете горната част на тялото надолу като изправите краката в главоколянна поза. Повторете на другата страна.

 

Позата ще има ефект, ако е правилно изпълнена, а това означава краката да са сгънати така, че бедрата да останат успоредни на пода и гръбначният стълб е изпънат. Ако ви е много трудно, правете упражнение до стена, докато бедрата се заздравят.

 

Има и други асани, които са полезни за ски феновете и това са Воин 1, Воин 2, Орел, Дърво, странични усуквания, пеперуда в легнало положение, напади и други.

 

Всички необходими умения, от който един скиор се нуждае на пистата са сила, издръжливост, баланс, концентрация и гъвкавост и всички те биват катализирани чрез йога.