Пози като „куче гледащо надолу“, „свещ“ или „наклон към земята“, са йогийски асани, в които главата е под нивото на сърцето и това е причината тези асани да се наричат и обърнати. Въпреки редовните посещения в студиата, малко са хората, които желаят да пробват стойка на глава или равновесна поза на ръце. Точно обратното е при децата. Тези провокативни пози са едни от основните причини децата да се заинтригуват от йога. Те приемат обърнатите асани за забавни. За тях това е едно предизвикателство, което могат да споделят с техните съученици като лесно и цялостно се ангажират в заниманието по йога.

 

Макар и малчуганите да нямат силно изразени емоционални бариери както при възрастните, с постоянство в йога заниманията се забелязва у тях едно отпускане на нервната система, социализиране и споделяне с останалите в групата. Обърнатите пози в йога действат на психическо и физическо ниво.


 

От здравословна страна, стоейки с краката надолу се кръвоснабдяват всички органи и се засилва мускулатурата на тялото. С подобни и регулиарни упражнения, детето работи върху своята физическа и ментална сила. Балансът в асаните също е ефективен начин да се подобри концентрацията, която е съществена при учениците. 

 

Стойка на глава “ширшасана” обаче не е препоръчителна за деца под 10 години, тъй като те все още имат слаби вратове и има голяма вероятност от сериозни травми. Децата не трябва да правят Ширшасана за повече от половин минута, защото тя има и силен ефект върху жлезите с вътрешна секреция . Позата може да се изпълнява за кратко време в присъствието на инструктор и помощни средства като йога блокчета , възглавница или одеало.

 

За сметка на това, стойка на ръце – “адхо мука врикшасана” може да се упражнява от деца над 6 години с подкрепата на йога преподавател, който да ги придържа. Позата се изпълнява към стена като пред нея може да се постави голяма йогийска възглавница наречена болстер, защото често децата и възрастните имат страх от стената. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

За да изпълните стойката, застанете в поза куче гледащо надолу към стената, като дланите са на педия разстояние от нея.  Пръстите на ръцете сочат напред. Cгънeтe лявото ĸoлянo и cтъпeтe c левия ĸpaĸ пo-близo до cтeнaтa. Дpъжтe десния ĸpaĸ изпънaт. Направете отскок към стената с десния крак като стегнете корема и държите ръцете изпънати. Веднага след това повдигнете и левия крак към стената като ключът към изпълнението на асаната е да повдигнете опашната кост нагоре, докато гърбът заеме права позиция. Задръжте в позата като избутате тежеста от дланите нагоре и държите тялото изпънато. Стегнете бедрата и ги отворете навън. Излезте от позата като си починете отпуснати на постелката. Не подвигайте рязко главата нагоре и изчакайте да се възстанови кръвоснабдяването.  Повторете с другия крак.

 

За подобни пози са нужни години постоянство, но търпението си заслужава. Когато упражняват обърнати пози, вместо да почувстват умора, децата усещат веднага приток на енергия и тонус. Мозъкът се оросява в тези позиции на тялото, което е жизненоважно за правилното функциониране на организма.

 

Позата е противопоказна за деца със заболявания на ретината и травми в китките и лактите. Възрастни с високо кръвно и сърдечни болести също да я избягват.