Твърди се, че думата вегетарианство произлиза от латинският глагол vegetare, което означава раста, оживявам. Идеята за вегетарианството в йога идва от Ахимса – принципът на ненасилие, заложен в индийската наука и тясно свързан с това да няма агресия.

 

От чисто морална и етична гледна точка, не може да се винят хората, които са месоядни, тъй като има страни, в които месните ястия са част от техните кулинарни традиции и култура. Основно меню на ескимосите е месото и това не е причина те да се обвиняват в липса на морал например.


 

За една смирена душа и спокоен ум не е достатъчна вегетарианската храна. Мързелът, завистта, липсата на хигиена, гневът няма да изчезнат, ако се замени английската закуска с овес. Ако някои вегетарианци смятат, че с избора на безмесна храна стават по-извисени, то би трябвало да спрат и секса. Брамачаря или въздържанието от секс, което също е част от йога се смята за път към просветлението. Съгласно Кундалини йога, жизнената енергия не може да се събуди при наличие на сексуални контакти. Тоест духовното развитие не е само отричане от месото, то е цялостна трансформация към добрина, смирение и любов и изисква време.

 

От друга страна има, хора които харесват йога асаните в телесно здравословен аспект, подходящи за изправане на гръбначният стълб, при крампи, при наднормено тегло или забавен метаболизъм, безсъние или стрес, но не желаят да се развиват духовно. Има хора, които въпреки желанието да се хранят с аюрведична храна, това не се отразява добре за здравето им. Нивата на желязото и на витамин В12 може да паднат и дори да се стигне до анемия и слабост на мускулите. Доказано е, че най-големият източник на протеини важни за растежа на тялото е месото. За възтановяване на мускулна маса и протеинов резерв с вегетарианска храна е необходимо разнообразно меню, което изисква време и средства, но не е невъзможно.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Ползите от вегетарианството обаче са в пъти повече от това да се консумира месо. Сърдечните кризи са по-малко при хора, които ядат вегетарианска храна и статистически погледнато, същите живеят по-дълго. Хората често се заблуждават, че ако ядат месо са сити за дълъг период от време и то им дава енергия. Истината е,че храните, които са най-засищащи и високо енергиини са въглехидратите и мазнините, а не месото. Едни от най-великите спортисти шампиони като Едуин Мосес и Дейв Скот се славят с това, че са привърженици на безмесната храна. Месото се храносмила много по-бавно от вегетарианската храна. Повечето меса съдъжат нитрити, токсини и бактерии, които натоварват допълнително органите, свързани с отделителната система.

 

Йога не задължава вегетарианството и изобщо йога нищо не задължава. Основната цел на йога е да се постигне плавно уединение на тялото с ума, което се случва с редовни практики, дихателни техники, релаксация на ума, медитации, спокойствие, душевен мир, безмесна храна. Няма как да се игнорира връзката между храната и състоянието на ума, като се има предвид че съществува връзка между консумацията на алкохол и кафе върху психиката. Както е написано в древно индииските закони на Ману, “няма нищо лошо в яденето на месо или пиенето на вино, но въздържанието от тях дава много повече облаги и предимства”.

 

Човек трябва да бъде осъзнат и да върви към по-добро бъдеще не само за себе си, но и за всичко, което го заобикаля. Всеки ден се убиват над 50 милиони животни, за да бъдат изядени. Освен моралната страна, намаляването на консумация на месо би повлияло благоприятно върху екологичното състояние на планетата.