През последното десетилетие йога практиките станаха част не само от западната култура, но и от западната медицина. Колкото повече научаваме за тях, толкова повече осъзнаваме, че нейните ползи надхвърлят повишаването на гъвкавостта. Т.нар. „медицинска йога“ се дефинира като използването на йога принципи за профилактика и лечение на медицински състояния.

 

Съвременната медицина е постигнала огромен напредък в контрола и превенцията на редица заразни болести, така че в момента на дневен ред са сърдечносъдовите заболявания, респираторните заболявания, ракът и диабетът. Според Световната здравна организация, 80% от смъртните случаи се дължат именно на изредените болести, което свидетелства, че те достигат до епидемични размери.


 

За съжаление, основен фактор, който допринася за притеснителните статистики, е начинът на живот: стрес, тютюнопушене, липса на физическа активност и лоша диета. Именно в този контекст практиките, основани на йога, показват положително въздействие върху организма. Те помагат при регулирането на нивата на глюкозата, при поддържането на здрава сърдечно-съдова система и при намаляването на стреса, безпокойствието и депресията.

 

Наред с много други предимства, йога практиката увеличава производството на невротрансмитери като GABA, серотонин, допамин и мелатонин. Допълнително, тези практики могат потенциално да стабилизират теломерите (което удължава живота на клетките) и е установено, че намаляват възпалителни маркери като С-реактивните протеини, като същевременно повишават нивата на имуноглобулина, лептина, адипонектина и естествените клетки убийци.

 

Успешните предписания на йога включват дихателни техники, пози, медитационни състояния, себерефлексия, здравословна диета и здравословни навици. В някои ситуации, при които пациентът е изложен на риск от заболяване, но състоянието не изисква интензивно лечение, тези практики могат да предотвратят прогресията до точката, в която се изисква конвенционална медицинска намеса. Когато обаче такава е необходима, медицинската йога не трябва да се третира като заместител, а като допълнение.

 

Естествено, йогата не е подходяща за всички, но трябва да стане ясно, че йога терапията е различна от това, което се практикува в часовете по йога. Съществената разлика е, че йога терапията е съобразена със здравословните проблеми на пациента: започва се с историята на заболяването, преминава се през физически прегледи и се завършва с оценка и диагноза от страна на медицинското лице.