Освен за отпускане, намаляване на стреса и душевен мир, медитацията подобрява концентрацията и повишава интелекта. Освен това се използва и като алтернативен начин за подобряване на състоянието при различни заболявания. 
 
Според ново проучван, проведено от екип изследователи на Loyola University Health System, медитацията може да има положителни резултати при уринарна инконтиненция.
 
Уринарната инконтиненция представлява неволното изпускане на урина. Въпреки че и двата пола могат да страдат от този проблем, по-често той засяга жените. Инконтиненцията не е нормална за остаряването, нито е неизбежна след раждане или като част от промените в организма през менопаузата. Тя е симптом, зад който се крие патологично състояние или сериозно в една или друга степен заболяване. 
 
В проучването специалисти по йога и медитация помагат на доброволки, страдащи от уринарна инконтиненция, да се отпуснат и да успеят да контролират сигналите, предавани от мозъка и респективно да контролират пикочния мехур.
NEWS_MORE_BOX
 
Специалисти са на мнение, че медитацията е подходяща при това състояние поради силната мотивация да се възвърне контрола над пикочния мехур.
 
Особено добри резултати медитацията постига при т.нар. стрес инконтиненция. Тя представлява изпускане на малки количества урина при кихане, кашляне, смях или вдигане на тежести. Наблюдава се при състояния, които водят до отслабване на мускулатурата и фасциите на тазовото дъно – най-често при бременност, раждане, менопауза, хистеректомия. В тези случаи е нарушено поддържането на уретрата, а повишеното абдоминално налягане, действащо само върху пикочния мехур, не може да бъде компенсирано от сфинктера на пикочния канал. У мъжете стрес инконтиненцията възниква често след отстраняване на простатата.