Третата от седемте чакри в човешкото тяло се намира при слънчевия сплит, далака, панкреаса, черния дроб и жлъчния мехур на слънчевия сплит. Това е Манипура чакра.На санскритски Манипура чакра означава "град на блестящи бижута". Тоест това е мястото, на което се съхраняват най-силните чувства на човек, това е чакрата на самочувствието и силата на волята.


Липсата на енергиен баланс в Манипура чакра пречи на осъществяването на поставени цели и идеи, позволява по-лесно манипулиране от страна на други хора и намалява самочувствието.Личностният растеж, желанието и силата за промяна произтичат от Манипура чакра. Тя е ключът към трансформацията на личния живот. Ето защо е много важно чакрата да е в постоянен баланс.
Равновесието на третата чакра придава чувството за уникалност, енергичност и увереност.

 

NEWS_MORE_BOXЕлементът на Манипура чакра е огънят. Той символизира „изгарянето“ на старите  и отрицателни аспекти от миналото, възпламенявайки желанието за промяна и търсене на ново и по-хубаво бъдеще.


Медитацията върху тази чакра има пречистващи качества, превръщайки негативните мисли и чувства в положителна енергия. По този начин се подпомага както психическото, така и здравословното състояние.Балансираната енергия на Манипура чакра стимулира функцията на далака, панкреаса, черния дроб и жлъчния мехур.

 

Четвъртата чакра в човешкото тяло