С новата година, желанието да правим нещо за себе си и за тялото ни се увеличава. Всяка трета жена смята, че ако свали един-два килограма ще се чувства по-добре. Ако все още не сте член на зала за фитнес, танци или спорт и се чудите какво да предприемете с цел постигане на мечтано тяло, може да пробвате с йогийски упражнения.

 

Има много видове йога и със сигурност Ин йога или йога Нидра ще ви станат любими, но те не са достатъчни, за да се заздравят мускулите. Укрепването на  мускулатурата може да стане с Айенгар, Ащанга или други видове йога, в които се работи комплексно за издръжливост, гъвкавост и баланс.


 

Една от асаните, които стягат тялото, тонизират мускулите на корема и подобряват равновесието е поза Страничен планк или Вашистасана.

 

Застанете на постелката в поза Куче гледащо надолу. За тази асана заемете позиция на опора на колене и длани с прав гръб. Повдигнете коленете от земята и успоредно с това започнете да повдигате опашната кост нагоре, докато гръбначният стълб се изправи напълно. В началото не мислете за краката защо не може да ги изпънете или защо не може да свалите петите на земята, а се фокусирайте върху гърбът. Раздвижете краката докато сухожилията се отпуснат. От тук продължете в поза Планк на длани.

 

Изнесете тялото по-напред докато раменете останат на ниво над дланите. Стегнете корема и краката и чувствайте ръцете силни като задържате раменете далече от ушите. Обърнете се на дясната страна като подвигнете дясната ръка на дясно и нагоре. Не отпускайте торса и не разчитайте само на лявата длан, напротив - всички мускули на тялото са стегнати в Страничен планк. Може да продължите в асаната като поставите дясното стъпало върху лявото. По този начин се акцентира и на равновесието в позата. Ако сте привърженик на по-предизвикателните техники с тялото се опитайте до повдигнете десния крак нагоре и го хванете с дясната ръка. Позата е позната като Вашистасана B  или вариация на предишната, но за напреднали.

 

Ако сте начинаещи, не се отчайвайте. Страничен планк може да бъде изпълнен и от колянна опора. От поза планк свалете коленете на земята, но задръжте раменете на нивото на дланите. По този начин се укрепва коремната мускулатура, но не толкова интензивно колкото, ако краката са повдигнати от земята.

 

За хора, които правят упражнението за първи път, даже е препоръчително да започнат планк от колянна опора докато китките свикнат на натоварването. Завъртете лявото стъпало навън, така че да бъде опора на тялото когато повдигнете дясната ръка на дясно и нагоре. Избутайте таза навътре, за да изправите гърба. В случай, че не се чувствате стабилни, поставете блокче, книга или някаква опора под лявата длан и опитайте отново. Това ще ви помогне да направите позата с прав гръб.

 

Независимо кой вариант на позата сте избрали, се опитайте да задържите от 5 до 10 дълбоки вдишвания и после не забравяйте да повторите на другата страна.

 

Правете асаната редовно и ще се радвате на силно и стегнато тяло.