Чакрите са 7 на брой и съответветстват на специфични органи, както и на физически, емоционални и духовни състояния.

 

Първата чакра е кореновата. Тя е свързана с основата на гръбначния стълб, тазовото дъно и първите три прешлена. Отговорна е за чувството за сигурност. Затова тя е свързана с освобождаването на страха, както и чувството за сигурност и безопасност. Когато се блокира тази чакра, може да възникват различни заболявания, включително тревожни разстройства, страхове или кошмари. Физическите прояви на блокирането на първата чакра са проблеми с дебелото черво, пикочния мехур, долната част на гърба, краката и стъпалата.Втората чакра е сакралната. Разположена е над срамната кост и под пъпа. Отговорна е за сексуалната и творческата енергия. Блокирането ѝ води до сексуална дисфункция, но също и страх от промяна, пристрастяващо поведение и депресия. Освен това води до емоционална нестабилност заради липса на творческо вдъхновение.


Третата чакра е тази на слънчевия сплит. Тя управлява всички неща, свързани с метаболизма, храносмилането и стомаха. Когато е блокирана, е много вероятно да се страда от ниска самооценка, да се изпитват затруднения с взимането на решения. Възможни са и проблеми с гнева и контрола му. Негативното чувство е насочено не само навътре, но и навън, като се изразява апатия към околните. В резултат може да се изпитват болки в корема, газове и други храносмилателни проблеми.


Следващата чакра е сърдечната. Като централна чакра, четвърта подред, тя се намира в гърдите и представлява мястото, където се срещат физическото и духовното. Смята се, че когато чакрата е в хармония и баланс, любовта е налице. Когато е блокирана, може да настъпят гняв, завист, страх от предателство и омраза.

 

Петата чакра е чакрата на гърлото. Тя управлява цялата комуникация. Анатомично, чакрата се свързва с щитовидната жлеза, паращитовидната жлеза, челюстта, шията, устата, езика и ларинкса. Блокирането ѝ води до трудности във фокусирането и страх от преценката на другите. Физическите прояви са възпалено гърло, проблеми с щитовидната жлеза, скованост на шията, раменете, главоболие.

 

Шестата чакра е чакрата на третото око и се намира между веждите. Органите, които се влияят от нея, са хипофизата, очите и главата. Тя управлява интуицията. Блокирането ѝ причинява проблеми с интуицията, интровертност, депресия, тревожност, главоболие, виене на свят.

 

Последната чакра е коронната, наричана още теменна. Тя е свързана със съзнанието, а блокирането ѝ може да създаде чувство за изолация и емоционално страдание. За разлика от другите чакри, тази може да се отвори с йога и медитация.