Йога нидра представлява специфична медитативна практика, която води до осъзнато отпускане на цялото тяло. В буквален превод от санскрит името означава „йогийски сън“ или „божествен сън“.

 

Този вид възстановителна практика обикновено се изпълнява само в една единствена релаксираща позиция, например лежане по гръб. По този начин се постига съсредоточаване върху дихателния цикъл и постепенното отпускане на отделните части на тялото.


 

Йога нидра е медитативна практика, която позволява осъществяването на връзка с нива в съзнанието, осигуряващи дълбоко отпускане. Чрез нея практикуващия унася себе си в момент, в който не извършва никаква дейност, а просто съществува. По този начин се постига усещане за пълна лекота.

 

При начални опити за йога нидра, практикуващите често заспиват. Въпреки това в същността на практиката стои съзнателното отпускане на тялото и мислите.

 

При обикновения дълбок сън, известен още като сън без конкретни сънища, се наблюдава състояние на безсъзнание. Чрез йога нидра се осъвършенства способността на практикуващия да запази своето съзнание по време на дълбока релаксация. Това не означава обаче, че умът е активен по време на практиката.

 

При правилно осъществяване на практиката йога нидра всяка дейност извършваща се в ума се преустановява. Това е причината тази форма на медитация да се възприма като дълбоко лечебна практика и форма на обучение за навлизане в медитативно състояние.

 

Основната цел при практикуване на йога нидра е пълната релаксация на мозъка и съответно отпускането и възможността за възстановяване на нервната система. По този начин съзнанието се освобождава от натрупания в него стрес, както и от напрежението събрало се в различните части на тялото - най-вече мускулите.

 

Всяка практика йога нидра може да се извършва по различен начин, в някои случаи например, биха могли да се използват различни етерични масла. Въпреки това основните характеристики на тази успокояваща практика са едни и същи. По този начин тялото и умът могат да свикнат да навлизат в състояние на дълбока релаксация.

 

След заемането на удобна позиция на тялото, инструкторът започва да пренася практикуващия през различни стъпки в медитацията, които стимулират забавянето на мислите в съзнанието.

 

Практиката на йога нидра може да продължи от 15 до 45 минути и може да се практикува всеки ден. Въпреки че всеки може да започне практикуването на йога нидра самостоятелно, се препоръчва започването с опитен учител.

 

Референции:

https://www.forksoverknives.com/wellness/yoga-for-sleep-yoga-nidra-101/