Йога практиката е добър начин за поддържане на цялостното здраве, както на тялото, така и на ума. 

 

Този вид активност съществува от повече от 5000 години. Думата "йога" произлиза от санскритската дума “yuj”, което означава обединение. Следователно думата йога е символ на обединението на тялото, ума и душата, което води до множество позитиви.


 

Една от основните ползи при йога е възможността за редуциране на нивата на стрес, натрупан в ежедневието. Понижаването на стреса оказва влияние върху цялостното състояние и води до неговото подобряване.

 

Спокойствието от практиките може да осигури по-пълноценен сън и следователно по-свеж външен вид. Освен това при ограничаване на притесненията се подобрява възможността за концентрация върху различни дейности.

 

Йога практиката може да доведе до забележими разлики и във физическото състояние и форма.

 

Бавните движения и дълбокото дишане например увеличават притока на кръв, която е необходима за загряването и укрепването на мускулатурата. Различните пози са насочени към различни части от мускулно-скелетната система, които допълнително помагат за тонуса и укрепването на тялото. Задържането на йога пози също може да увеличи физическата издръжливост и растежа на засегнатите мускулни групи.

 

Различните йога пози (асани) могат да бъдат от полза и при понижаване на телесното тегло. Доказано е, че практиките водят до изгаряне на определен брой калории.

 

Броят на тези калории варира значително в зависимост от вида йога, която човек практикува, интензивността на тренировката, както и от неговия пол.

 

На база проведено изследване група от учени стигат до заключението, че мъжете изгарят средно 460 калории, а жените 330 калории, след извършването на една и съща практика на Бикрам йога, която е известна още като „гореща йога“. Този вид практика се извършва в помещение с по-високи темперетури.

 

Освен за външния вид и усещане йога практиките могат да помогнат за облекчаване на негативните усещания в тялото, които са се получили в резултат на хронични възпалителни процеси. Редуца проучвания отбелязват и възможността за подобряване на здравето при различни заболявания, например ревматологични - артрит, или онкологични, както и при болест на Паркинсон и повишено артериално налягане.

 

Източник:

What does yoga do for your body? Weight loss, mental health and more (usatoday.com)