Биполярното разстройство е психично състояние от групата на афективните разстройства. То се характеризира със значителни промени в настроението на засегнатия човек.

 

Веднъж появило се биполярното разстройство продължава до края на неговия живот. Неговата симптоматика включва мания, депресия и други прояви, засягащи психо-социалното състояние на човека.


 

Заради невъзможността за ерадикация на заболяването, неговото лечение включва облекчаване на изявилите се симптоми. Основната цел е контрол на различните настроения и поддържане на определен баланс, който да ограничи възходите и паденията в емоционалното състояние на пациентите.

 

Един ефективен метод за справяне с възникналия при хората стрес е медитацията. Тя подпомага отпускането, релаксацията и поддържането на добро цялостно психическо и физическо състояние.

 

Медитацията е древна техника, която включва дълбоко осъзнаване на душевното състояние. Това е от полза за разбиране на вътрешното състояние на човека. 

 

Редовните медитативни практики отпускат ума и подпомагат хората за справянето със стреса в ежедневния им живот.

 

Съществуват много различни видове медитация, но всички те обикновено се фокусират върху позата на тялото, оптималното дишане, релаксацията и същевременно върху вниманието и осъзнатостта на човека.

 

Медитацията не е практика, която ще излекува биполярното разстройство, но практикувана в допълнение към терапевтичния план на пациента, може да бъде от голяма полза за стабилизиране на неговото емоционално състояние.

 

Стресът може да доведе до усложнения на заболяването. Поради тази причина неговият контрол, който може да се осъществи чрез медитация, е от голямо значение.

 

Осъзнатата медитация изисква от човека да обърне внимание, освен на самата практик, но и на своите мисли и чувства, без да ги осъжда или без да критикува себе си.

 

Това позволява осъзнаване на самите тревожни мисли и чувства, което позволява на практикуващия да се откъсне от тях, вместо да се опитва да ги промени или коригира.

 

Медитативните практики не са бърз метод на лечение на симптомите при биполярно разстройство, но могат да бъдат от голяма полза в дългосрочен план.

 

Съществуват изследвания, които подкрепят медитацията и отбелязват добро повлияване на емоционалното състояние на пациентите с биполярно разстройство в дългосрочен план. Според някои дори тази практика може да поддържа по-дълготрайни ефекти от прилаганите медикаменти.

 

Референции:

https://www.healthline.com/health/bipolar-disorder/meditation#using-meditation