Тялото и умът са свързани помежду си и могат да си влияят. Нарушенията във физическото здраве могат да доведат до проблеми с менталното състояние на човека и обратно. Поради тази причина различните практики за ума са полезни и за тялото.

 

Редуцират болката


 

Медитацията стимулира отделянето на ендорфини, което може да редуцира болката. Промяната на фокуса върху нещо успокояващо и приятно също повлиява положително.

 

Подобряват съня

 

Практикуването на техники за осъзнатост, които се фокусират върху дълбокото дишане и настоящия момент могат да подобрят съня. Те помагат за откъсване от мислите, които предизвикват негативни емоции.

 

Понижават кръвното налягане

 

Медитацията може да помогне и за понижаване на кръвното налягане. Това се дължи на производството на азотен оксид, който помага за отпускането и разширяването на кръвоносните съдове. Редовната медитация би могла да стимулира производството на повече азотен оксид.

 

Стимулират имунната система

 

Медитативните практики и дълбокото дишане активират парасимпатиковата нервна система, която подпомага контрола на възпалителните процеси в тялото, водещи до появата на заболяване.

 

Понижават тревожността

 

Умът би могъл да помогне за преодоляване на тревожността, както и някои негови фобии или емоционални състояния. Медитацията стимулира релаксацията и подпомага фокусирато и отстраняването на различни мисли, които водят до повишаване на стреса. По този начин се стимулира цялостното емоционално и физическо благополучие.

 

Повишават енергията

 

Релаксацията забавя сърдечния ритъм и подобрява качеството на съня, което може да бъде причина човек да е по-бодър и енергичен.

 

Понижават кръвната захар

 

Всеки вид стрес повишава нивото на кръвната захар. Медитацията и други техники за релаксация могат да го понижат, което да доведе до по-добър контрол на кръвната захар. Музиката, масажите, арт терапията, йогата и дълбокото дишане също могат да доведат до този положителен ефект.

 

Подобряват функциите на храносмилателната система

 

Стресът и други негативни емоции могат да доведат до проблеми с храносмилателната система. При балансиране на менталното състояние е възможно да се подобрят симптоми като запек, гадене, стомашни болки и други.

 

Подобряват концентрацията

 

Според множество проучвания медитацията само за няколко минути на ден може да помогне на човек да се концентрира по-добре.

 

Помагат при контролирането на гнева

 

Доказано е още, че медитацията понижава гнева, негативизма и агресията. Помага на хората да осъзнаят съзнанието си, за да променят начина си на мислене и отношението към различните разгневяващи ситуации.

 

Референции:

webmd