Практикуването на йога е много полезно за доброто общо състояние на целия човешки организъм. Благодарение на нея хората могат да постигнат спокойствие.

 

Йогата и медитацията водят до положителни промени в мозъка според проведено проучване от изследователи от Медицинския факултет на Бостънския университет. То е публикувано в Journal of Alternative and Complementary medicine.


 

Участието в йога практики и медитация е свързано с по-добри когнитивни функции и емоционално благополучие.

 

Откритията, направени по време на изследването са, че практикуването на йога води до освобождаване на гама-аминомаслена киселина или GABA.

 

Гама-аминомаслената киселина е аминомаслена киселина, която е отговорна за регулирането на нервната активност. Чрез нея се пренася информация от една клетка на друга.

 

Повишените нива на това химично вещество водят до положителни промени в настроението на човек.

 

Йога е древна практика за тялото, ума и духа. Тя води началото си от индийската философия. В нея се използва холистичен подход към живота и се насърчава равновесието и хармонията.

 

Практикуването на йога предоставя възможности за предотвратяване на появата на различни психични заболявания, посредством постигането на чувство за релакс.

 

Редица проучвания показват, че при пациенти с депресия, които вече приемат антидепресанти, практиките на това древно изкуство се свързват с подобряване на съня, повишено емоционално благополучие и понижен риск от поява на мисли за самоубийство.

 

Подобни промени в химията на мозъка са открити и при тези хора, които посещават събития, където фокусните дейности също са съсредоточени върху медитацията, молитвата и тишината. Изследванията разкриха наличие на невротрансмитерите за добро настроение допамин и серотонин в мозъка след такъв вид събитие.

 

Физическите позитиви от йога са добре познати на хората и са подкрепени с медицински изследвания. По-късно след това изследователи започнаха да разглеждат благоприятните ефекти от йогата конкретно въху менталното здраве на практикуващите.

 

В днешно време броят на доказателствата и наличните проучвания, в подкрепа на положителните ефекти на йога върху психичното здраве и благополучие, постоянно нарастват.

 

Съвременните методи за визуализация на мозъка и проследяване на неговите функции, позволиха на учените да наблюдават влиянието на йогата върху мозъка, посредством магнитен резонанс (MRI), функционален MRI (fMRI), еднофотонна емисионна компютърна томография (SPECT) и позитронно-емисионна томография (PET) и по този начин да започнат разработката на множество изследвания.

 

До момента положителни ефекти от практиката на йога се наблюдават в няколко области на мозъка - префронталната кора, амигдалата, хипокампусът, цингуларната кора и различните мозъчните мрежи.

 

Източници:

https://www.yogajournal.com/meditation/science-of-meditation/new-research-says-yoga-changes-brain-chemistry/