Йога практиките подобряват цялостното здравословно състояние, което включва физическо благополучие, но и ментално здраве.

 

В много случаи възприятията за добро здраве, включват единствено физическото състояние и липсата на негативна симптоматика, която насочва към дадено заболяване. Докато менталното състояние се пренебрегва.


 

Психоемоционалното здраве е от много голямо значение за цялостното благополучие. В много случаи то може да окаже по-голямо влияние върху състоянието и да доведе до повече негативи или позитиви. Влошеното ментално здраве води до невъзможност за оценка на положителните аспекти от живота.

 

Според редица здравни експерти и треньори, някои йога асани или пози, които могат да се правят рано сутрин или вечер, биха могли значително да подобрят психичното здраве. Това са:

 

1. Сухасана - щастлива поза

Извършването на Сухасана включва сядане на земята или върху възглавница с прекръстосани крака, изправен гръб и вдигната глава. Дланите се поставят върху коленете. Отпускането и осъзнаването на тази медитативна поза подобрява състоянието на практикуващия.

 

2. Бакасана - поза жерав

Бакасана е по-трудна за начинаещи поза, която изисква балансиране на цялото тяло. Практикуващият трябва да постави дланите си на земята пред краката на оптимално разстояние. Пръстите на ръцете са раздалечени и насочени напред. Лактите са сгънати, а коленете се поставят точно под мишниците.

 

След това тялото се накланя напред, в резултат на което цялата тежест остава върху ръцете. При намиране на баланс двата крака бавно се повдигат от земята. Задържането на тази поза изисква баланс и концентрация.

 

3. Пашимоттанасана - навеждане напред в седнало положение

При правилното навеждане напред в седнало положение, коленете са леко свити, а краката са изпънати напред. Ръцете се повдигат нагоре с изправен гръбнак. С издишване торсът се навежда напред към бедрата, а ръцете захващат където позволява тялото. Позицията се задръжа за 30 секунди.

 

4. Чакрасана - поза колело

Навлизането във поза Чакрасана се извършва от легнало по гръб положение на тялото. Краката трябва да стъпят здраво на земята, като са присвити в колената. Дланите на ръцете са поставени на земята от двете страни на главата с пръсти сочещи към краката.

 

След поемане на дълбок дъх, практикуващия прилага натиск върху краката и ръцете си и повдига цялото си тяло. Главата и врата са отпуснати, а цялата тежест на тялото е разпределена равномерно върху крайниците. Позицията се задържа за около 15-20 секунди.

 

5. Шашанкасана - детска поза

Шашанкасана е популярна поза, която отпуска цялото тяло. Практикуващият застава на колене, вдишвайки издига ръцете над главата си и със следващото издишване навежда горната част на тялото си напред. Челото се поставя на земята, а тазът ляга върху петите.

 

Референции:

https://www.hindustantimes.com/lifestyle/health/world-mental-health-day-2022-5-effective-yoga-asanas-for-improving-your-mental-health-101665388215857.html