Закръглените хора имат не по-малко желание да спортуват от останалите, но, за съжаление, не всички спортове са възможни и препоръчителни за тях. Йогата е най-добрата физическа активност за пълните хора. Движенията са бавни и се влиза постепенно в дадена асана. Йога е система от телесни и дихателни упражнения, която може да бъде изпълнявана и на стол, а това позволява и на много пълните хора да я практикуват. С няколко пози в рамките на половин час на ден, можете да преобразите тялото и самочувствието си. 

 

Ето няколко причини защо йога е най-добрият лек за трудно подвижните хора и съответно изпълнението на четири комплексни асани:


1. Йога загрява ставите и предпазва от навяхвания

Често пълните хора се оплакват от отоци в крайниците и болки в коленете поради интензивното и постоянно натоварване от килограмите. Поза стол е асана, която загрява тялото и укрепва коленете и гърба.

 

Застанете в права позиция и поставете ръце на кръста. Сгънете краката в коленете и приберете таза навътре. В позата, тежестта на тялото е върху петите. Краката са прибрани един до друг. Направете десет повторения като задържате в позата за няколко секунди.

Често пълните жени са по-гъвкави от тези с добре оформена фигура. Това не трябва да ви учудва, тъй като техните стави са по-мобилни. С помощта на йога асаните, тялото може да се стегне и заздрави, така че да се балансира гъвкавостта и силата. Поза Воин 1 е много добър вариант за стягане на тялото и засилване на бедрените мускули и коленете.

 

След поза Стол, можете да продължите в поза воин 1. Застанете в права позиция с ръце на кръста. Изнесете десния крак назад, почти на метър разстояние от лявото стъпало. Дясното стъпало трябва да е отворено навън на 45 градуса, а хълбоците да са на еднаква ширина. Повдигнете ръцете нагоре и стегнете седалището. Задръжте в позата за три до пет вдишвания и издишвания и после повторете с другият крак.

2. Йога ускорява метаболизма и изгаря мазнините

Една от най-полезните пози за отслабване е усукване на горната част на тялото. Седнете на пода с изпънати крака. Сгънете десен крак и поставете лявата ръка върху него. Дясната длан поставете на земята зад гърба. Вдишайте дълбоко и в издишване се усучете на дясно. Останете така за 5 вдишвания и повторете с левият крак.

 

Ако не можете да седнете на пода, седнете на стол и усучете горната част на тялото на дясната страна. Задръжте в позата за няколко вдишвания и издишвания и го направете на другата страна.

 

Друга поза с подобно действие е котешки гръб. Застанете на постелката на опора на колене и длани. Може да поставите одеало под коленете, за да не ги наторвавате. Поемете въздух и в издишването приберете главата навътре, така че гръбнакът да образува форма на дъга. Във вдишването повдигнете главата нагоре, както и опашната кост. И в двете движения, ръцете остават изпънати. Асаната намалява болките в кръста и огъвкавява гръбнака.

 

С постоянство се променят и хранителните навици. Дишането с корема също може да спомогне за засилване на енергията и горенето на мазнини. Може да се изпълнява самостоятелно, преди или след физическите упражнения.

 

Седнете с изправен гръб на стол или на земята върху възглавница. Започнете динамично издишване като прибирате корема навътре. Когате вдишвате, коремът се издува, а когато издишвате, коремът хлътва. Това упражнение ускорява метаболизма и нормализира функцията на жлезите с вътрешна секреция. Правете го на празен стомах, препоръчително сутрин.

 

Няма тяло, което да не може да се справи с йога поза. Важното е да попаднете на точната практика за вас. Може да започнете с йога за начинаещи или възстановителна йога. При пълните хора е необходимо да се правят често упражненията, минимум два пъти в седмицата, за да свикне тялото с движенията.