Децата също се сблъскват с негативите на съвременното забързано ежедневие и те имат не по-малка нужда като своите родители да се отпуснат от умората и стреса. Тяхната училищна програма не е лесна, напрежението и шумът от прекалено големите класове им се натрупват неосъзнато като умора и дори главоболие. Непрестанното бързане да не закъснеят им предизвиква стрес, а тежките раници причиняват болки в раменете и гърба от ранна възраст. Всичко това води до нервност, трудно съсредоточаване, безпокойство, както и податливост към заболявания.

 

За съжаление, често след училище, родителите са готови да изпратят детето си на още курсове, вместо да ги заведат на разходка или спорт. Йога e подходяща за деца защото отпуска ума от напрупаните нови знания, повлиява положително на деца с психоматични заболявания, безсъние, страх, гняв и други. Отделно от физическата активност, йога въздейства положително на децата и в много други отношения като социализация и адаптация към средата. Чрез дихателни техники и физически упражнения се помага на дечицата да преодоляват емоциите си самостоятелно и да натрупат увереност в себе си като се чувстват по-спокойни.


 

Чрез йога асаните, децата постепенно изграждат по-добри навици за самоконтрол концентрация и издръжливост. Йога е особено полезна при подрастващи, които трудно се концентрират и които не умеят да задържат вниманието си твърде дълго или пък са прекалено активни. Основните засегнати проблеми при децата в училище като агресия, наднормено тегло и липса на концентрация също се повлияват положително с редовни йога занимания.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Много родители се плашат от йогийски практики, тъй като имат притеснения, че това е религия. Йога не е религия и по време на заниманията, децата не се учат да пеят мантри, нито да стават вегетарианци. Работи се предимно на физическо ниво и се правят леки физически упражнения като стречинг и лесни йога пози. Последните минути от практиката са предвидени за дишане и кратка релаксация. Чрез дихателните техники се повишава нивото на кислород в мозъка, с което усвояването на знанията става по – ефективно, а релаксацията помага да се отпусне тялото и нервната система. Децата се учат да бъдат добри, благодарни и отговорни към всичко, което ги заобикаля.

 

При наблюденията на деца, практикуващи йога в класните стаи в някой европейски училища е установено забележително подобрение в отговорите им, в тяхната памет, креативност и възприемане.


В йогата няма състезателен елемент. Всеки прави колкото физиката му позволява. Не съществува термин “най-добрият“ и така се помага за справяне с това децата да не бъдат критични към себе си и осъдителни към другите, което е от особено голямо значение при подрастващите или при такива които не са достатъчно уверени в себе си.

 

Родителите се притесняват от прекалено трудните пози в йога като скорпион или стойка на глава, но не трябва, защото в детска йога, позите са леки и ненатоварващи, предвидени да повлияват цялата опорно-двигателна система и да развиват сила и гъвкавост. Йога подпомага правилното развитие и растеж у децата още от най-ранна детска възраст като предотвратява развитието на гръбначни изкривявания, затлъстяване и повишава имунитета.