Йога практиките могат да донесат ползи както за възрастните, така и за децата.

 

Този вид активност включва контрол на дишането и заемане на специфични пози на тялото - асани, които в комбинация осигуряват физическа, духовна и умствена релаксация. Практиките биха могли да помогнат на децата да бъдат по-спокойни, като същевременно започнат да осъзнават отделните части от своето тяло и да усвоят качества като самоконтрол и дисциплина.


 

В резултат на йога практиките децата повишават своята увереност, подобряват концентрацията си и стимулират и  растящите тела. При деца с поведенчески проблеми е възможно да се повлияят първичните импулси в положителна посока и да се осигури изход като начин да управляват поведението си.

 

Помага за развитието на баланс, както и за мускулния тонус и сила в цялото тяло, който е от голямо значение за поддържане на здравето на ставите.Чрез редовни практики се изгражда и сила, подобряваща стойката и цялостната физическа издръжливост. Освен това се поддържа гъвкавост и подвижност във всички стави и мускули.

 

Практикуването на йога може да подпомогне на подрастващите за изграждането на здрави кости чрез определени асани, които стимулират задържането на калций.

 

Освен това се стимулира поддържането и укрепването на имунната система чрез намаляване на нивата на стрес и стимулиране на лимфната система. Тази система е от много голямо значение при справянето с различни вируси и инфекции.

 

С помощта на йога децата биха могли да подобрят своя баланс и координация. От полза е и за изграждането на положителна представа за тялото и осъзнаване на това как да се грижат за него.

 

Редовни усуквания, стимулиращи гръбначния мозък и редовна практика на релаксация успокояват нерната система. Освен това се развива и сетивното съзнание – децата се научават да забелязват какво се случва в тялото и ума им, докато заемат различните асани.

 

Освен физическите и психоемоционите позитиви, се наблюдават такива и за други органи и системи. Сърцето и дихателната система се поддържат здрави и силни,чрез стимулиране на по-добра циркулация. Изпомпването на кръвта от сърцето става по-ефективна, а пространството в белите дробове се използва по-оптимално, което подсигурява по-дълбоко дишане.

 

Възможно е да се наблюдават и подобрения в храносмилателната система чрез асани, които стимулират перисталтиката и парасимпатиковата нервна система по време на релаксация. В стомаха се наблюдава активация на редица важни киселини, които разграждат храната.

 

Референции:

https://aussiechildcarenetwork.com.au/articles/teaching-children/benefits-of-yoga-for-children