Детството е периодът на безгрижие, игри и опознаване на света. За добро или лошо обаче дори и тогава децата са подложени на стрес, заради ежедневните дейности и отговорности  като училище, подготовка на домашни работи и извънкласни занимания.


Също както възрастните, те имат нужда да се освободят от натрупаното напрежение през деня и да релаксират, а един от най-подходящите начини за това е йогата, която предлага и занимания, предназначени специално за деца.


Йогата за деца помага на малчуганите да развият чувство си за самоконтрол, гъвкавост и координация. Освен това, придобитите умения им помагат при извършването на ежедневните дейности.


Йогата оказва помощ и на децата, които страдат от Синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието, според Лиза Оркин – йога учител и терапевт. Позите, които се изпълняват, помагат да се постигне спокойствие, увереност и баланс.


Обикновено заниманията се организират под формата на игра, а асаните носят имена на животни и растения. Така, забавлявайки се, децата развиват и оформят мускулатурата на цялото тяло.

 

NEWS_MORE_BOXБлагодарение на изпълнението на пози, заедно с другарче пък, децата придобиват умения за работа в екип.


Заниманията с йога също така развиват мускулите, които поддържат гръбначния стълб изправен, като по този начин се придобива изправена стойка. Упражненията за дишане пък оформят белите дробове и увеличават притока на жизнена енергия в организма.


По време на заниманията повечето йога инструктори  държат на изучаването на практики за усъвършенстване на духа и тялото. Йога упражненията засилват имунната система и защитните сили на организма.


Времето, отделено за медитиране, е сред любимите занимания на малчуганите, споделя още Лиза Оркин.