Фибромиалгията е състояние, водещо до значима скулутно-мускулна болка, нарушения на съня и проблеми с паметта. Лекарите често свързват състоянието с артритни заболявания, но за разлика от тях, фибромиалгията не води до съществени увреждания на мускули или стави.
 
Съществуват множество одобрени лекарствени средства за състоянието, но нито едно от тях не лекува болестта – само облекчават симптомите. Множество изследвания сочат, че алтернативните терапии, като йога практиките, облекчават болката и мускулната скованост.
 
Налични са много опции за йога – всички те включват координирани движения с фокус върху дишането и отпускането на тялото и ума. Някои видове акцентират върху бавни, контролирани движения, други могат да са по-натоварващи от бързо тичане. 
 
Изследване от 2013 г., публикувано в Journal of Pain Research заключва, че йога курс за болни от фибромиалгия, води до подобрения в съня, намалено чувство за умора и депресия, повишава общото задоволство и качеството на живота. Друго проучване, от 2010 г., включващо 53 жени, страдащи от заболяването разкрива: само 8 седмици след началото на йога практиките били отбелязани по-ниски стойности на болковите усещания и дискомфорт.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Хроничните болки при всяко едно заболяване могат да доведат дори до понижаване в обема на сивото вещество в мозъка. Това е една от причините за нарушенията в паметта и съня, емоционалните и други проблеми свързани със заболяването. По-малкото количество сиво вещество се счита и за причина за понижен толеранс към болка.
 
Според учени от американския институт National Institute of Health, йогата може да контрира този ефект, понеже има напълно противоположно действие на стреса от хроничната болка. При практикуващите йога се наблюдява увеличен обем на сивото вещество в някои райони на мозъка, предимно там, където се контролират силата на възприятието за болка.