Факт е, че много жени започват йога по време на бременността, но най-интересното е ,че ѝ остават верни и след раждането. Йога е полезна през всичките девет месеца, но има пози, които не са подходящи, докато плодът се закрепи.

 

До 12-гестационна седмица, в повечето случаи няма външни белези от бременноста и жената все още не чувства тежест. Някои дори не знаят, че са бременни и продължават с ежедневната си спортна програма. Докато плодът укрепне е препоръчително да се ограничите максимално от всякакви физически натоварвания. 


 

Може да изпълнявате бавно поза Воин 1. Тя ще позволи на тялото да запази мускулатурата здрава и стегната до края на бременността. Също така тази асана помага да не се покачват бързо килограми.

 

Застанете в изправена позиция. Изнесете десния крак назад, в голям разкрач като дясното стъпало сочи на 45 градуса навън и хълбоците остават в права позиция. Десният крак остава изпънат. Свийте левия крак в коляното и повдигнете ръцете нагоре.

 

Центрирайте тежестта между двата крака, не само на левия. Останете в асаната за няколко вдишвания като ръцете остават стегнати и изпънати. Излезте от асаната и повторете с другият крак.


Можете да изпълнявате позата всеки ден по няколко пъти като задържате до една минута на крак. 

 

Асаната Сфинкс е алтернатива на поза кобра и е приета със същите ползи като змийската поза, но е по-щадяща. Нейният анатомичен фокус е матката и това я прави незаменима докато плодът се закрепи. Използвайте този период да правите тази асана през първия триместър, тъй като след това не е препоръчителна до раждането. Освен че е благоприятна за женската полова система, поза Сфинкс премахва скованноста в раменете и врата, укрепва гръбнака и стимулира коремните органи.

 

Легнете на пода по корем. Поставете ръцете напред на опора на лакти и длани, така че лактите да са под раменете. Приберете краката максимално един до друг и стегнете седалището. Не отваряйте лактите повече от нивото на раменете. Останете в позата за няколко вдишвания. Можете да продължите в упражнението и с усуквания. Вдишайте и в издишването извийте главата на дясно, докато видите лявата пета. Движете само главата от врата, а не раменете. Направете същото на лявата страна в синхрон с вдишването. Отпуснете тялото на земята. Възползвайте се от тази асана, която отпуска гърба и разширява гръдния кош до 12 гестационна седмица. След това не е препоръчително да се изпълнява.

 

Не посещавайте йога в гореща зала. Спрете с обърнатите асани, както и тези, в които се изисква стягане на корема.

 

Всяка бременност е различна в зависимост от здравното състояние, хормоналния баланс, начина на живот и възрастта на жената. При някои жени настъпват сериозни усложнения по време на износването на плода и тогава с цел да се задържи, жените трябва да са изключително внимателни в движенията. При такива ситуации дишането и релаксацията са най-добрите приятели на жената, защото успокояват нервната система и евентуални тревожни състояния, както и намаляват вътрешното напрежение.

 

Най-важното е да наблюдавате тялото си да анализирате своите усещания и нужди и да не го насилвате.