Ежедневната йога практика повлиява много позитивно върху цялостното състояние на човека. Независимо от липсата на време в забързаното ежедневие на хората, дори и няколко отделени минути за осъзнаване на тялото и пространството около тях, са от голямо значение.

 

Сукхасана – Лесната поза


Лесната поза най-често се изпълнява, когато човек е в седнало положение на земята с кръстосани крака. В много случаи тя се използва по време на медитация.

 

Напълното отпускане в тази поза, включва затваряне на очите, дълбоко и осъзнато дишане, помага за вътрешното центриране на човека, успокояването на неговите мисли и постигането на вътрешен покой.

 

Въртеливи движения във врата

Въртеливите движения във врата се извършват бавно, заради голямата му чувствителност, и осъзнато в двете посоки. Те повишвават подвижността и разтягат мускулите на шията и гърлото. По този начин се осигурява и масаж на щитовидната жлеза, което може да помогне за балансиране на енергията на тялото.

 

Синхронизация на дишане и движение

Най-лесният начин за синхронизиране на дишането и движението е чрез изпълняването на движение, което включва вдишване и издигане на ръцете с длани нагоре над главата, последвано от издишване и отпускане на ръцете с длани надолу. По този начин се раздвижва и разтяга и горната част на тялото.

 

Кръгове с торса

Кръговете от торса в седнало положение помагат за центриране и стабилизиране на тялото, омекотяване на бедрата и гърба. Освен това се осигурява и масаж на коремните органи, което може да подобри храносмилането. При изпълнение на тези кръгови движения гърдите са водещи, а главата е изправена и центрирана.

 

Странични разтягания

Страничните разтягания подпомагат отпускането на междуребрените мускули, което позволява по-дълбоко дишане. Това може да бъде от полза за освобождаването на блокирана енергия и уловени емоции.

 

Усукване на гръбначния стълб в седнало положение

Усукването на гръбначния стълб масажира дихателните мускули и коремната кухина. По този начин се създава циркулация в кръвния поток и лимфната система. То може да се извършва по различен начин, но е много важно да бъде контролирано и да не се практикува при силна болка.

 

Баласана – Детска поза

Детската поза е често практикувана асана в йога, която успокоява и центрира тялото. Тя помага за разтягането на гърба, вътрешната част на бедрата и върховете на стъпалата. Освен това разтяга и междуребрените мускули, след което увеличава циркулацията в гърдите и осигурява място за по-дълбоко дишане.

 

Тази поза може да бъде практикувана с помоща на възглавница, навито отдеало или без допълнителни предмети.

 

 

Референции:

https://www.yogajournal.com/practice/yoga-sequences/seated-sequence-for-focus/