Хипотонията - ниското кръвно налягане, не се счита за толкова опасна, както хипертонията, но състоянието не бива да се подценява. Понякога хипотонията може да е причина за развитие на заболявания на сърцето или други хронични болести. 
 
Ниското кръвно налягане може да понижи притока на кръв към сърцето, мозъка и други органи, като по този начин ги лиши от достатъчно количество кръв, кислород и хранителни вещества. Резултатът може да бъде световъртеж и загуба на съзнанието. 
 
Практикуването на йога действа както на причинителите, така и на последиците от хипотонията, като по този начин балансира функционирането на различни системи в организма. С помощта на йога се подобрява кръвообращението и се отпуска ума. 
 
Позата ущрасана, позната още като поза камила, е сред асаните, които могат да повлияят този проблем. Практикуването ѝ подобрява притока на кръв към мозъка, което има успокояващ ефект върху нервната система и в същото време тонизира гръбнака
 

Стъпки за изпълнение на позата:

  • Коленичи се като има стремеж долната половина на краката да се поставят равно на пода и да се притиснат него.
NEWS_MORE_BOX

 

  • След това ръцете трябва да се поставят от двете страни на таза, като пръстите на ръцете сочат към пода. Дланите следва да бъдат поставени на върха на бедрената кост.
  • Опашната кост трябва да се избута надолу и напред, докато в същото време горната част на тялото е изправена.
  • Вдишвайки, главата трябва да се наклони назад така, че брадичката да сочи към тавана.
  • Внимателно гърбът се накланя назад, за да се образува арка. Дланите на ръцете се поставят върху петите за подкрепа.
  • Позата следва да се задържи за 15 – 20 секунди, след което да се издиша и да се заеме начална позиция. 
 
Предлагаме и видео, в което се демонстрира изпълнението на ущрасана...