Освен за здравословното и психическо здраве на възрастните, йога помага и на децата. Специалисти обясняват, че практикуването на йога може да помогне и при лечението на различни заболявания.
 
9- годишният, Ейран Шейвар, страда от тежка инвалидизираща мигрена, причинена от стрес. За да намали приема на медикаменти, вредни за детския организъм, неговата майка го записва на курс по йога. След няколко сеанса, болката и напрежението намаляват и детето е много по-жизнено.
 
Базирайки се на този пример, изследователи от университета Дюк правят проучване как практикуването на йога влияе върху психиката и детското здраве.
 
Изследователите посочват, че децата, за разлика от възрастните, не си дават сметка как стресът, тревогата и други емоционални състояния могат да навредят на психиката и здравето им.
 
Йога подобно на физическата активност и игрите помага на детето да се отпусне и подобряват здравословното състояние. Освен това йога успокоява и психиката, което е от важно значение за редуцирането на стреса и съпътстващите го проблеми. В йога се набляга на връзката между ума и всяка отделна част на тялото, което е причината за подобряване на здравословното състояние, обясняват специалисти.
 
Те се надяват да се засили практиката за въвеждане на йога в училищната програма подобно на часовете по физическо възпитание. По дози начин може да се помогне и на деца с наднормено тегло и проблеми на опорно-двигателния апарат, които често пропускат този вид занимания.