Онлайн йога програмите подобряват физическото и менталното състояние на хората. Това положително въздействие върху здравето е наблюдавано от редица изследвания.

 

Развитието на технологиите в модерния свят значително увеличи възможностите на хората за комункация и участие в различни активности от разстояние. Много от тях работят от вкъщи и прекарват голяма част от времето си там. Поради тази причина разнообразяването е от голямо значение.


 

Проучване, ръководено от изследователи на Rutgers University, установи, че популярните онлайн йога програми значително понижават безпокойството, депресията и стреса при стотици хора, като същевременно повишават общото им благосъстояние и подобряват тяхното настроение.

 

Изследване, публикувано в Applied Psychology: Health and Well-Being, провери ефективността на един вид онлайн програма, наречена Упа Йога. В него са се включили 679 студенти от САЩ.

 

Проучването е фокусирано върху две специфични практики на Упа. Едната е Йога Намаскар, което включва изправени пози, клякащи пози, навеждания напред на колене и движения на ръцете за укрепване на тяхната мускулатура, както и тази на краката и гърба.

 

Другата е Нади Шудхи. Тя представлява практика в седнало положение, която включва алтернативно дишане през ноздрите и осъзнаване на дихателния цикъл.

 

В хода на изследването участниците практикуват три цикъла на Йога Намаскар и четири минути Нади Шудхи поне три дни в седмицата, следвайки онлайн видеоклиповете, публикувани от Фондация Иша.

 

Студентите са разделени на две групи. Едната започва с йога практики от самото начало, другата половина от тях, които се явяват контролна група - не.

 

Активно практикуващите съобщават за подобрения в здравето през първите четири седмици, докато при контролната група такава промяна няма, докато не започнат да практикуват йога през петата седмица.

 

За периода от 12 седмици, в които се е провело изследването студентите съобщават за значително, устойчиво понижаване на стреса и кумулативно повишаване на благосъстоянието в сравнение с преди това.

 

Участниците също съобщават за понижаване на техните депресивни емоции и цялостно подобрено настроение. Тези ефекти обаче се появят на по-късен етап.

 

Получените резултати са много обещаващи, защото онлайн йога програмата е кратка, лесна за следване и изпълнение и може да бъде съобразена с индивидуалния график на практикуващия. Възможно е този вид програми значително да подпомогнат справянето със стреса.

 

Референции:

https://iaap-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/aphw.12341