Ако опитите за забременяване не водят до успех, йога би могла да помогне. Изпълнението на определени пози балансира функционирането на репродуктивната система. Такъв пример е Агни Стамбхасана, която също така успокоява мозъка и прочиства организма. 
 
Практикуването на тази асана подобрява притока на кръв към таза и яйчниците. Според специалистите в областта фертилитета при жената често пъти се дължи на блокиране на енергията. Позата отваря ханша, седалищните мускули и бедрата, което позволява на енергията да се движи свободно към долната част на тялото. 
 

Стъпки за изпълнение на Агни Стамбхасана:

  • Сяда се на пода, като краката са изпънати напред. Следва сгъване на коленете и поставяне на стъпалата върху пода.
  • Лявото ходило се „плъзва“ под десния крак, като външната страна на левия крак се допира до пода.
  • Следва поставяне на десния крак върху левия, като глезенът му да бъде „извън“ лявото коляно. Ходилото на десния крак трябва да бъде паралелно на пода.
  • Торсът се поддържа издължен и изправен, а дланите на двете ръце се допират една до друга, като пръстите на ръцете сочат към тавана.
NEWS_MORE_BOX

 

  • Поемат се дълбоки, бавни вдишвания и се остава в тази позиция за около една минута.
  • Следва бавно освобождаване и повтаряне на същите стъпки със смяна на краката. Движенията следва да се изпълнят около 5 – 8 пъти и с двата крака. 
 
Ако сме начинаещ, поставянето на единия крак върху другия може да се окаже трудно. В този случай може да седнем „по турски“ така, че да ни е комфортно. 
 
Изпълнението на позата не се препоръчва, в случай на травма в областта на гърба, коляното или глезена. Тя следва да се избягва и по време на менструация.