Йога е учение, практикувано от хилядолетия, с цел постигане на душевно спокойствие и красота. Древната индийска философия използва Йога в сферата на алтернативната медицина.


В днешно време съществуват все повече доказателства за лечебната сила на Йога не само върху психическото, но и върху физическото здраве.


Йога може да се окаже изключително ползотворна за, хора страдащи от болки в гърба и кръста, хронично главоболие, безсъние, затлъстяване, болки в шията, стомашно разстройство, стрес, депресия и високо кръвно налягане, твърди Бир Сингх Кхалса, доцент по медицина в Харвардския медицински институт и асистент-невролог в Division of Sleep Medicine в Бригам и Women's Hospital в Бостън.


В Йога се набляга на фокуса върху връзката между ума и всяка отделна част на тялото, което е причината за подобряване на здравословното състояние, смята Кхалса.


За да се извлекат максимални ползи за здравето, Йога техниките трябва да се прилагат и комбинират правилно. Преминаването от една поза в друга е бавно и плавно, като е нужен известен период на задържане в дадената поза.


Дишането и дихателните техники са един от важните елементи на Йога. Правилното дишане подобрява функциите на жизненоважни органи в тялото. Дълбоката медитация и техниките за релаксация позволяват постигане на душевен покой и равновесие.


Релаксацията, медитация и правилното дишане в Йога могат да подобрят благополучието и са подходящи за подсилване на имунната система, което се постига чрез намаляване на стреса и депресия - сигурна предпоставка за добро здраве. Йога може да е полезна и за хора на антитуморна терапия.


Хората, практикуващи Йога владеят концентрацията върху организма си. Това помага да контролират телесното си тегло. Те имат по-нисък среден индекс на телесна маса, в сравнение с хората, непрактикуващи Йога, твърдят изследователи от Сиатъл, базирайки се на резултати от Fred Hutchinson Cancer Research Center.


Лечебната сила на Йога все още не е доказана за всички болестни състояния с медицински и научни изследвания, но техниката може да помогне за подобряване функцията на определени органи, като панкреас и черен дроб, твърди Кхалса.


При практикуването на Йога обаче е необходимо много да се внимава с избора на инструктор и школа. Техниките в Йога, за да имат ефект, трябва да се извършват правилно, без да се изпитва болка.