Всекидневните упражнения за ум и тяло като йога и тай чи не само гонят стреса от напрежението, но могат да помогнат и за облекчаването на болките в гърба и най-вече в кръста. До този извод стигнаха учени от Флорида, които анализират различните стратегии за справяне с проблема и подобряването на качеството на живот при хора, страдащи от болки в гърба.


Работещите пред компютър от 9 до 18 часа добре познават тази болка. Заседналият начин на живот, стресът, лошото хранене и сън, намалява енергията и трупа негативни за здравето последствия. Само в САЩ около 80 % от възрастните изпитват болка в долната част на гърба в даден момент от живота си. Щатско проучване от началото на 90-те години, класиращо заболявания според тежестта на болката, поставя болката в долната част на гърба на шесто място. А до 2010 г. болките в кръста са скочили до 3-то място.


Болките в гърба и кръста са водеща причина за пропуснати работни дни и най-честата причина за професионално увреждане. Самата болка носи след себе си редица социални и психологически последици и значително може да влоши качеството на живот.На фона на тази тревожна картина, изследователи от Университета във Флорида са стигнали до заключението, че упражнения, базирани на практики като тай чи и йога, са ефективни при лечение на болките в долната част на гърба. И то още преди болката да хронифицира и да се наложи медикаментозна терапия.


Учените са оценили ефикасността на три практкити за ум-тяло: йога, тай чи (което включва нежни физически упражнения и разтягане) и чигонг (китайска медитационна терапия, която включва бавни и повтарящи се движения на тялото). Резултатите показват, че редовните практики значително намаляват болката в долната част на гърба, както и болките, свързани с инвалидност. Помагат и за подобряване на функционалната способност и намаляване на депресията и тревожността.


Съвременните кондиционни треньори също подкрепят тезата, че йога, тай чи и чигонг са изключително полезни за голяма част от хората с болки в гърба. Разбира се, на първо място е нужно медицински специалист да извърши оценка на състоянието, да изключи всеки проблем, който може да е критичен и чак тогава да се започне бавно и постепенно с практиките


А както е известно източните практики ще възстановят не само тялото, а ще и укрепят и ума. Доказано е, че хората в хронична болка са изпълнени с гняв, тревожност, страх и често имат депресивни епизоди в живота си.

 

Струва си да опитаме!