Гола йога – концепция, чиито корени най-вероятно са индийски, става популярна в Западния свят. 
 
Инициативата за йога без дрехи е подета от едно Йога студио в Ню Йорк, което предлага класове, в които практикуващите не носят никакви дрехи. Класовете са смесени – мъже и жени. Какви обаче биха били ползите от практикуването на гола йога?
 
Според инструкторите по този начин човек се чувства удобно, а така се развива и чувството за увереност в себе си. 
 
Инструкторите обясняват, че този вид йога освобождава човек от негативните емоции относно тялото и му позволява да се изгради по-дълбоко чувство на приемане и създаване на по-силна връзка със себе си и света наоколо. Йога означава и почит и свързване със собственото тяло. 
 
Специалистите добавят, че когато човек има повече увереност в своята голота, тя значително се увеличава и когато тялото е облечено. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Практикуващите този тип йога споделят, че тя води до по-високо ниво на осъзнаване и чувство на свобода, вдъхновявайки по-смислена и свързана практика. А чувството на потисност и липса на комфорт, продиктувани от голотата, изчезват след първите едно – две посещения.
 
Начинаещите се съветват да опитат да практикуват гола йога първо вкъщи, за да определят сами за себе си ползите, които тези практики биха им донесли.