Бикрам йога е едно от най-новите течения на йога учението. Наричана още "гореща йога", тя се практикува в затворени помещения, в които температурата на въздуха е над 40 градуса, а влажността около 40%.


Този вид йога е създадена от индиеца Чоудхури Бикрам и се състои от практикуване на 26 пози от класическата йога и две техники за дишане. Йогата се извършва при висока температура, за да се постигне максимално и екстремно изпотяване, смята създателят й.26-те асани работят системно върху отделните части на тялото, за да стимулират функцията на вътрешните органи, вени и кръвоносни съдове, мускулни групи и пр.Според Бикрам йога, високата температура при практикуването на йога помага на ставите, мускулите и сухожилията да функционират по-лесно и активно, което може да предотврати евентуални травми, схващания и разкъсвания.
 


NEWS_MORE_BOX

 


От друга страна обилното изпотяване е от полза за пречистването на организма от токсините и помага за загубата на излишните килограми.


Поради специалните условия, при които се практикува Бикрам йога, е препоръчително облеклото да е съобразено. Подходящи са екипите от дишаща материя.Бикрам йога може да се практикува от всеки човек без значение пола и възрастта, но не е препоръчителна за хора със сърдечни проблеми поради интензивността на упражненият при висока температура на помещението.