Позата на йога Паривта Яну Ширшасана е интензивна, но в действителност изпълнението ѝ не е много трудно. 
 
Тази асана разтяга мускулите на раменете, прасците и гръбнака, а също така стимулира и коремните органи, черния дроб и бъбреците, като подобрява функционирането им. 
 
Практикуването на тази поза на йога е от полза и за храносмилането и помага за отстраняване на отпадъчните продукти, като разтяга дебелото черво. В допълнение, подобрява се дишането, тъй като се освобождава напрежението от мускулите на диафрагмата и между ребрата. 
 
Асаната отваря и гърдите и осигурява облекчение при тревожност и умора, като помага в случаите на инсомния. Облекчава още главоболието и болките в гърба.
 

Как се изпълнява асаната?

  • Докато сме седнали на пода, краката са свити в коленете, които са насочени навън. Стъпалата са събрани пред слабините. Докато сме тази поза, следва разтягане на левия крак наляво, докато десният се свива така, че стъпалото му да докосне вътрешната част на бедрото.
  • Следва издишване и накланяне наляво, като рамото докосва вътрешната част на коляното, лакътят е на пода, а дланта на лявата ръка докосва ходилото на левия крак. 
NEWS_MORE_BOX

 

  • Дясната ръка се протяга над главата, за да докосне също пръстите на левия крак.
  • Десният лакът трябва да е насочен към тавана и, щом се почувстваме комфортно, следва да обърнем и главата си в тази посока. 
  • Тази позиция следва да се задържи за около 30 секунди до една минута, след което се освобождаваме от нея.
  • Асаната се изпълнява и от другата страна. 
 
Тази поза на йога следва да се избягва, ако страдаме от диария. Гръбнакът не бива да се извива, тъй като може да доведе до дискомфорт в гърба и прасците.