Най-общо има два начина да се медитира във вода: медитация, докато се плува и медитация, без да се движи тялото във водата.

 

Водата е балансиращият елемент за втората чакра, Свадхищхана. Тази чакра се свързва с чувствеността и креативността. Основната функция на този енергиен център е удоволствието и цялостната наслада от живота. Когато тази чакра е балансирана и функционира правилно, очаква се връзката с вътрешния “Аз” и света да се чувства хармонична, доставяща удоволствие и грижа.


 

Практикуване на медитация по време на плуване

Плуването като дейност е едно от най-добрите упражнения за облекчаване на стреса, тъй като работи върху всички части на тялото в безтегловна среда, осигурявайки уникално усещане за релаксация и спокойствие. Медитацията е свързана с тренирането на ума да се съсредоточава върху мислите и може да доведе до разнообразна гама от ползи: Развиване на концентрация, повишаване на осъзнаването на вътрешното Аз и социалната и физическа среда и фокусиране върху настоящето, са само някои от тях. 

 

За да се постигне ефектът, който носи медитацията при плуване, трябва фокусът да бъде съсредоточен върху движенията, които се правят. Тоест, да се обърне внимание на движението на тялото и разтягането на ръцете и краката, да се усети фактора на плаваемостта, който променя гравитацията и кара тялото да се чувства по-леко и да се усети влажността, звука и аромата на водата. Разбира се, трябва известен опит в плуването, преди да се комбинира с медитация, но това се случва постепенно във времето.

 

Практикуване на медитация без движения във водата

Другият начин за медитация във вода е още по-удобен, тъй като може да се прави без движения на тялото. Това означава, че може да се практикува медитация дори от комфорта на дома - в банята. Познатата среда на дома, съчетана с релаксиращата природа на водата, може да осигури отлична атмосфера за освобождаване от всички негативни мисли и чувства. Би било полезно да се използват и ароматерапевтични продукти за баня, които ще добавят аромат към цялото изживяване и ще го направят още по-пълноценно.

 

Как се медитира?

Научаването как да се медитира може да бъде труден процес. Основната идея е да се контролира дишането, да се вдишва и издишва, и да се обръща внимание на това. Целта е фокусирането към настоящия момент, като се обръща внимание на процеса на дишане и не се позволява на мислите да прекъснат тази задача. Не е толкова лесно, колкото звучи, защото умът е склонен да блуждае и да разсейва вниманието. Изисква се търпение, за да се достигне точката, в която съзнанието ще остане в настоящия момент и ще придобие усещане за стабилност, усещайки настоящето такова, каквото е, без преценка.

 

Ползи от аква медитацията 

Медитацията във вода може да осигури още по-големи ползи поради лечебните си ефекти както във физическо, така и в духовно отношение. Цялостното усещане за благополучие се повишава, стресът и безпокойството намаляват, а сърдечната честота и дишането намаляват, което позволява по-безопасни и по-добри тренировки.

 

Референции:

https://www.yogajournal.com/yoga-101/chakras-yoga-for-beginners/intro-sacral-chakra-svadhisthana/

https://eu.news-press.com/story/life/wellness/nancy-loughlin/2014/05/06/know-thyself-underwater-meditation/8735645/

https://www.yogajournal.com/lifestyle/free-diving-yoga/
https://www.nereids.com.au/blog/aquatic-meditation-how-to-achieve-mindfulness-in-the
-water