Йога невинаги е това, което най-често си представяте – здрави и гъвкави хора със спокоен ум и изпълнени в хармония . Асаните и дихателните техники помагат на хора с ограничена мобилност и липса на гъвкавост, както и на хора с телесни травми. Има хора, които не могат да седнат или легнат на земята, за да правят позите както са описани в книгите или както се представят в класовете по класическа йога. За сметка на това съществуват много упражнения, които спокойно могат да бъдат изпълнени от седнало положение.

Независимо дали се практикуват от много възрастни хора или работещи те имат положителен ефект върху тялото и нервната система.

 


Ето позите за горната част на тялото

 

Упражнение 1. Отпускане на врата и раменете

Седнете с прав гръб. Започнете да правите кръгове с главата от дясно на ляво като вдишвате, когато главата е нагоре и издишвате когато главата е надолу. Направете същото и в другата посока. Друго упражнение, което може да направите за премахване на напрежението във врата и раменете е в издишване да завъртите главата максимално на дясно и да задържите в позата. Направете това движение и на ляво без да задържате дъха.

 

Упражнение 2. Укрепване на гръбнака

Известната поза „котешки гръб“ може да си изпълни и от седнало положение. Тази поза прави гръбнакът по-гъвкав и премахва сковаността. Седнете на стол настрани или на табуретка, така че да няма облегалка зад вас. Поставете ръцете на коленете. Вдишайте и извийте гърбът, така че да изпъчите гърдите напред и да съберете плешките. Погледнете нагоре и отворете максимално раменете. Издишайте целият въздух като приберете брадичката към гърдите и извиете гръбнака като дъга навътре. Повторете няколко пъти като движенията са в синхрон с дъха. Само при това положение асаната има позитивен ефект.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Упражниение 3. Облекчаване на болки в кръстта

От седнала позиция се наклонете надолу към краката . Отпуснете гърдите на бедрата и ръцете надолу. Освободете напрежението в корема и лицето и оставете главата да виси, за да се отпусне целият гръбначен стълб. Тази поза е благодат за хората с проблемен кръст. Не прекалявайте с висенето и бавно повдигайте тялото нагоре, за да не ви е завие свят. Тази поза не е подходяща за хора с високо кръвно налягане.

 

Упражнение 4. Огъвкавяване на китките

Може да загреете китките като изпънете ръце напред и направите кръгови движения в двете посоки само с китките. Друго упражнение за укрепване на ставите на китките е да съберете дланите една към друга и така с изпънати ръце да продължите кръговите движения.

 

Упражнение 5. Стягане на ръцете

Тази поза засилва и стяга мускулите на ръцете. Изправете гръбнака и изпънете ръцете нагоре. Задръжте в позата за няколко вдишвания и издишвания, след което отпуснете ръцете надолу. За втората поза е по-добре да седнете на стол без облегалка или настрани. Седнете в удобна позиция и хванете ръцете зад гърба. Опитайте се да прилепите дланите една към друга като отворите раменете навън. За допълнително натоварване може да включите бавни движения с ръце нагоре.

Във втора част бъдат описани пози за краката и корема.