В резултат на забързания начин на живот хората много често са под напрежение или изпитват сериозен стрес. В тези случаи дори 5-минутната медитация може да бъде от полза за подобряване на емоционалното състояние.

 

Медитацията може да бъде практикувана по всяко време и във всяка една среда с цел да се подобри емоционалното състояние на човека, както и неговото ежедневие. Медитативните практики са от полза при:


 

  1. Медитация за балансиране на дишането

 

5 минути са достатъчни за постигането на баланс в дишането. Осъзнатото, забавено и балансирано дишане са от полза за успокояване на ума и цялостното емоционално състояние на човека. Когато човек се съсредоточи върху естествения поток на дишането и се отпусне, би могъл да отвлече вниманието си от мислите и страховете в заобикалящия го свят.

 

  1. Медитация за по-добра самоувереност

 

Много хора изпитват стрес, напрежение и други негативни емоции в ежедневието си, заради работата или личния си живот. Това често води до появата на чувства на несигурност. Кратките медитативни практики, които включват осъзнаване и благодарност към самия себе си, могат значително да подобят липсата на увереност и да насърчат човека, когато има нужда.

 

  1. Медитация за справяне със страховете

 

Страховете често пречат на хората да постигнат вътрешно спокойствие. Медитацията помага на хората да определят къде се крие страхът в тялото им и да го освободят. Чрез задълбочаване в себе си и осъзнаване на емоционалното състояние, човек би могъл да почувства облекчение в рамките на няколко минути.

 

  1. Медитация за задълбочаване на връзката с тялото и душевното състояние

 

По време на медитативните практики, когато човек фокусира съзнанието върху тялото си, задълбочава и осъзнаването за себе си. Това може да бъде от полза преди йога. Практикуващият може да засили физическото си съзнание преди практика на асана или просто да се центрира и балансира в средата на деня.

 

  1. Медитация за балансиране на хаоса, който настъпва в ума на хората

 

Кратката медитация може да подпомогне за облекчаване на хаоса, който настъпва в съзнанието на хората. Понякога само няколко минути са достатъчни за постигане на вътрешно спокойстивие и облекчение.

 

Референции:

https://www.yogajournal.com/