Бременността е един от най-хубавите периоди на жената. Всяка бъдеща майка желае да се чувства прекрасно по време на всичките месеци на бременността , но и често се притеснява да не качи прекалено много килограми. В последните години има тенденция жените да не спират с активния начин на живот , нито да увеличават храната двойно. Дори има жени, които решават с настъпването на бременността да започнат с повече движение на тялото и да практикуват йога известна като най-полезната физическа активност по време на износването на бебето. Заниманията по йога са безспорно с много ползи за бременните, но те трябва да се правят внимателно. Не всички асани са препоръчителни. Влезнете ли в третия месец, спрете с тези четири асани:

 

1. Стойка на глава


На първо място най-голямата опасност от тази поза за бременните жени е падането. Освен това дори да решите да упражнявате стойка на глава към стена, имайте предвид, че теглото се разпределя наново и балансът няма да е същият както преди. В крайна сметка най-важното в този момент е вашето бебе и с обърнатите пози ще нарушите потока на кръвоснабдяване.

 

2. Усуквания в поза стол

Усукванията са благодат за бременните, тъй като отпускат кръста, но те трябва да бъдат много щадящи, с леки завъртания на тялото  и от седнало положение. По интензивни ротации на горната част на тялото като в поза стол или усукване в поза воин 2 не са препоръчителни, защото се притискат органи необходими за снабдяването на бебето с кислород, както и за добрата циркулация на кръв през плацентата.


3. Прекалено разтягане

С настъпване на бременността, започва активно освобождаване на хормони, които подготвят жената за раждане цели девет месеца. Един от тях е релаксинът. Благодарение на него връзките и сухожилията стават по-отпуснати и еластични, което ще улесни преминаването на главичката на бебето през таза, освен че придава една цялостна гъвкавост на тялото.


Ето защо през бременността трябва да внимавате с пози, в които има сериозен стречинг като Утхита Хаста Падангущасана- балансова поза с повдигнат крак нагоре, за да не се допусне преразстягане. Евентуално, ако се чувствате сигурна и сте добре подготвена, може да изпълнявате позата като поставите колан на стъпалото и повдигате внимателно крака с помощта на ръцете.

 

4. Поза колело

- позната е също като поза мост


Чакрасана, което е другото име на тази асана, е поза която разширява не само гръдния кош, но и разтяга цялата мускулатура на тялото. Притеснителното в това упражнение по време на бременност е, че допълнително може да повлияе върху раздалечаването на коремните мускули, за да се освободи място за бебето и има малка опасност от диастаза или прекомерно разтягане на съединителната тъкан. По-добре не рискувайте в последните месеци от бременността с интензивни извивки с гръбнака и заложете на поза полумост, която ще поддържа тялото стегнато и ще намали болките в гърба и кръста.

 

Ако сте се занимавали със силова йога преди бременността, намалете темпото и заложете на по-леки асани, подобни от терапевтична или ин йога. Те също допринасят за облекчаване на кръста, отпускане на нервната система и тонизиране.
По-добре правете йога вкъщи всеки ден по 15 минути отколкото един път седмично по един час.

 

Практиките помагат за здрав и пълноценен сън, за нормално кръвно налягане и лекота в тялото - все ползи за жените, които очакват бебе.

 

Консултирайте се с Вашия лекар преди да започнете с йога заниманията.