Като инструктор, винаги се интересувам от мнението на хората относно представата им за йога. Най-често попадам на впечатления като тези, че йога е религия, практикува се предимно от хора с гъвкави тела или йога е прекалено скучна и мудна практика за активните хора. Нито едно от тези твърдения не е вярно, но всеки има право на собствено мнение. Въпреки това, хората могат да имат грешна представа от горчив опит, попадайки на неправилното място.
 

1. За да практикувате йога , трябва да сте гъвкави

Напоследък стана модерно хората да се снимат във всякакви нестандартни и невъзможни пози от своята йога практика. Целта на йога не е да си извиете тялото в дъга. Много хора дори не желаят да пробват упражнения от йога като смятат, че тя не е подходяща за тях или по-скоро те не са достатъчно гъвкави, за да изпълняват правилно упражненията. Истината е, че за всяка поза има помощни средства като блокчета, столове и колани, които помагат на човек да си отпусне мускулатурата до колкото може и пак да има ефект. Тялото винаги се отпуска с йога, но не трябва да е драстично и на всяка цена.
 
Можете да пробвате поза „наклон напред”, от която всеки има видим ефект
 
Застанете в изправена позиция с прибрани стъпала. Наклонете се надолу с прав гръб. Не повдигайте петите. Ако нямате никаква гъвкавост, използвайте стол или блокчета на земята, върху които можете на положите ръцете. Задръжте в позата за няколко вдишвания и издишвания. Трябва да чувствате разтягане в бедрата. Ако то е прекалено силно, можете леко да сгънете краката в коленете. С редовно изпълнение, ще забележите, че горната част на тялото постепенно се отпуска надолу към пода.
 

2. Йога е религия

Повечето хора свързват йога с индуизъм и религия, но йога представлява начин на живот който се стреми към съвършено физическо и морално здраве. Йога може да бъде духовно опасно занимание, дотолкова доколкото попаднете на такова опасно място, но не в йога ще се крие опасността , а в тези която я преподават.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Все повече йога има световна подкрепа особено след като през 2014 г. Общото събрание на ООН прие 21 юни да бъде Международен ден на йога. Тази източна наука е приета като техника за изцеление и въпреки, че е част от Индуизма, тя няма нищо общо с религия. 
 
Йога нито допуска, нито насърчава ритуали или догми. Системата Йога не се ограничава от вяра или раса, национална принадлежност, пол или религия. Йога е всеобщо приложима система за физическа и духовна култура. Човек може да бъде евреин, мохамеданин, християнин, будист или атеист и да бъде последовател на йога.
 

3. Йога е скучна


Някои хора възприемат йога като скучна, но те най-вероятно са попадали на практика, която не е съвпаднала с тяхните очаквания. Били са подведени или грешно информирани. Така както има различни стилове плуване и няколко типа бягане, така и йога има своите разновидности. Важното е да знаете към какво се стремите и със сигурност ще откриете стил в йога който да ви е полезен и приятен. Независимо от стила на йога, тя закалява организма. Цялостната йогийска система раздвижва всички стави на човешкото тяло. В синхрон с правилното дишане , няма как тази комбинация да ви се стори досадна.
 
Винаги можете да разнообразите заниманията си като ги изпълнявате през деня навън в природата или пък вечер на свещи и лека за слушане музика. 3268