7. Кои са рисковите фактори за повишен холестерол в кръвта?
- недостатъчна физическа активност - намалява нивото на HDL.
- затлъстяване - наднорменото тегло увеличава триглицеридите, намалява нивото на HDL и увеличава VLDL. От значение е и разпределението на затлъстяването в тялото - ако е разпределено предимно около бедрата и ханша - е налице затлъстявне от женски или гинекоиден тип, ако е по-изразено в областта на корема - мъжки или коремен тип. Мазнините в областта на корема и коремните органи увеличават риска от нарушения, свързани със затлъстяването. Обиколката на женската талия не трябва да надминава 80 см, а мъжката - 94 см.
- хранене - холестеролът естествено се намира в храните от животински произход - месо, яйца, сирене и др. Приемът на храни, богати на мазнини и холестерол допринася за повишено му ниво в кръвта. Наситените мастни киселини повишават кръвния холестерол. Обратно на тях, ненаситените мастни киселини понижават холестерола, който е склонен към натрупване под формата на плаки в кръвоносните съдове.