2. Как се лекува повишения холестерол?

Промените в начина на живот са първите стъпки, които трябва да предприемете, за да намалите нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта. Това включва промени в храненето, редовни физически упражнения и избягване на тютюнопушене.

Когато общият холестерол остава висок въпреки взетите мерки, и особено високо е нивото на LDL, лекуващият Ви лекар може да назначи лечение с медикаменти.

Преди предписването им, лекарите преценяват много фактори - възраст, общо здравословно състояние и странични ефекти на медикаментите. Ако се нуждаете от лекарства за намаляване на нивото на холестерола - ще е необходимо да ги приемате за много години напред.

Стойността на LDL е отправна точка. Ако липсват други рискови фактори за сърдечни заболявания, а LDL е над 5.0 mmol/l се налага приемането на медикаменти за снижаването му. Наличието на два и повече рискови фактори за сърдечни заболявания и LDL над 4.1 mmol/l може също да наложи прием на медикаментозно лечение. Ако атеросклеротичните плаки са стеснили кръвоносните съдове на сърцето и са намалили кръвотока към сърдечния мускул (стенокардия), лекуващият лекар може да Ви препоръча медикаменти и промяна в начина на живот за намаляване на LDL под 2.6 mmol/l.