4. Кои са рисковите фактори за развитие на остеопороза ?

 • Пол - счупванията при остеопороза са около два пъти по-чести при жените отколкото при мъжете - жените имат начална по-ниска костна маса и обикновено живеят по-дълго. Те преживяват рязък спад в нивото на естрогените по времето на менопаузата, което ускорява костната загуба. Грацилните жени са в особено голям риск. Мъжете с ниско ниво на мъжкия хормон тестестерон също са с повишен риск от заболяване. След 75-годишна възраст, остеопорозата е еднакво честа при мъжете и при жените.
 • Възраст - колкото повече остарявате, толкова повече нараства риска за остеопороза. Костите стават по-слаби с напредване на възрастта.
 • Раса - бялата и азиатската раса са по-предразположени към остеопороза, за разлика от черната и латиноамериканската раса.
 • Фамилна обремененост - остеопорозата се предава по наследство. Ако имате родители, братя и сестри с остеопороза рискът нараства, особено ако в сред близките Ви роднини има такива със счупвания.
 • Структура на тялото - хората с ниско тегло са по-склонни към остеопороза, защото те имат по-малко резервна костна маса, която постепенно се губи в процеса на остаряването.
 • Тютюнопушене - точната му роля в развитието на остеопорозата не е изяснена, но се предполага, че цигарите допринасят за развитието й.
 • Естрогени - колкото по-дълго време жената е произвеждала или получавала женски полови хормони- естрогени, толкова е по-нисък е рискът от остеопороза. Ако менопаузата е настъпила късно, а първата менструация е в ранна възраст рискът е по-нисък. Обратно, ако сте имали нередовни цикли, менопауза преди 40 години или яйчниците Ви са отстранени в млада възраст, което не е последвано от хормонална заместителна терапия - всичко това увеличава възможността за развитие на остеопороза.
 • Хранителни нарушения -жените и мъжете с анорексия нервоза или булимия по-често развиват ниска костна плътност на прешлените и шийката на бедрената кост.
 • Медикаменти - дълготрайната употреба на кортикостероди уврежда костите. Ако се налага да приемате такива за дълъг период, лекарите ще трябва да проверяват костната ви плътност и да назначат други медикаменти, които ще предотвратят загубата на костна тъкан. Излишъкът от хормони на щитовидната жлеза също причинява загуба на костна маса. Това се случва при повишена функция на щитовидната жлеза или когато приемате прекалено голямо количество щитовидни хормони за лечение на хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза). Някои диуретици (отводняващи) могат да доведат до отделяне на повече калций - фурантрил и буметанид. Дълготрайната употреба на средството за намаляване на съсирваемостта на кръвта хепарин, лекарството метотрексат и някои противоепилептични медикаменти също могат да причинят костна загуба.
 • Нисък калций - недостатъчният прием на калций или намаленото му усвояване от организма могат да допринесат за загуба на костна тъкан. Операциите върху стомаха могат да повлияят способността на организма да усвоява калций от храната. До подобни нарушения водят болестта на Крон, болестта на Кушинг и анорексия нервоза.
 • Физическа активност - заседналия начин на живот, имобилизацията по една или друга причина благоприятнстват развитието на остеопороза.
 • Хроничен алкохолизъм - при мъжете, алкохолизмът е един от най-важните рискови фактори за остеопороза. Консумацията на високи дози алкохол намалява образуването на костна тъкан и снижава способността на организма да усвоява калция.
 • Депресия. Хората с депресия са с увеличена загуба на калций и минерали.