1. Какви са усложненията на заболяването хипотиреоидизъм?

Нелекуваваният хипотироидизъм води до различни усложнения:

  • Гуша. Непрекъснатата стимулация на тиреоидната жлеза за отделяне на хормони може да доведе до увеличението й. Макар, че рядко причинява проблеми, голямата гуша може да деформира шията ви и да доведе до затруднения в гълтането и дишането.
  • Проблеми със сърцето. Хипотиреодизмът повишава риска за сърдечни заболявания, най-вече, поради високите нива на холестерола ("лошият холестерол"), който се изявява при намалена функция на жлезата. Хипотиреоидизмът може също така да доведе до увеличено сърце.
  • Психически нарушения. Депресията може да се появи в ранните етапи на хипотиреоидизма. Наблюдава се намалено сексуално желание при мъжете и жените.
  • Микседем. Това е рядко, животозастрашаващо състояние, дължащо се на дълготраен, недиагностициран хипотиреоидизъм. Симптомите му се изразяват в непоносимост към студ и сънливост, следвани от дълбока летаргия. Микседемната кома може да бъде предизвикана от успокояващи средства, инфекции и други стресови фактори. При развитие на микседем се нуждаете се от незабавно медицинско лечение.
  • Вродени дефекти. Бебетата, родени от жени с нелекуван хипотиреоидизъм имат по-висок риск от вродени дефекти. Тези деца са по-предразположени към интелектуални проблеми и нарушено развитие. Децата с нелекуван хипотиреоидизъм развиват също така сериозни физически и умствени отклонения.

Ако имате исхемична болест на сърцето или тежък хипотиреоидизъм, лекарите могат да започнат лечението с по-малки дози от лекарството и постепенно да увеличават дозите. Постепенното хормонално заместване позволява на сърцето ви да се адаптира към ускорената обмяна.

Медикаментът обикновено не причинява странични ефекти при приемането му в подходящите дози и е сравнително евтин. Не пропускайте дозите и не спирайте лекарството ако се почувствувате по-добре - симптомите на хипотиреоидизма постепенно ще се възвърнат.

Хората с хипотиреоидизъм трябва да приемат L-thyroxin до края на живота.