9. Какво представлява сколиозата?

Думата "сколиоза" е от гръцки произход и означава кривина.

Сколиозата представлява значимо изкривяване на гръбнака под формата на "С" или "S", гледан в предно-задна посока.

Прешлените, които изграждат гръбначния стълб, се наклоняват и завъртат едни спрямо други, като по този начин образуват въпросната ненормална извивка. Обикновено изкривяването започва от един участък на гръбнака (тази кривина се нарича първична).

За да се поддържа изправения стоеж на торса, прешлените в съседните части на гръбнака образуват вторични или компенсаторни кривини (дъгите им са отворени в посока, обратна на първичната кривина), като по този начин гръбначният стълб намалява общата си височина.

Сколиозата се среща при 3-5 на всеки 1000 души.

В огромния процент от случаите причината за възникването и е неизвестна (в медицината се нарича идиопатична, т.е. не се знае първопричината) и оплакванията се появяват след 10 годишна възраст (процесът може да е започнал по-рано, но най често диагнозата сколиоза се поставя при юноши между 10 и 14 годишна възраст). Тази сколиоза се среща около два пъти по-често при момичета.

В по-малкия процент от случаите като първопричина за развитието на сколиоза се явява друго заболяване (било то на нервите и мускулите или на гръбначния стълб, някои аномалии и т.н.) и тогава тази сколиоза се нарича вторична (налице е причина за появата и). Обикновено тя се открива при по-малки деца.

Често в появата на сколиоза се открива наследственост (т.е. рискът за развитие на сколиоза у дете или юноша, в чието семейство вече има открити случаи на сколиоза е по-голям).

Сколиозата може да се развие във всяка възраст.

Тежестта на сколиозата може да варира от лека до много тежка. Лекото изкривяване може да не предизвика никакви оплаквания и да се открие случайно, докато тежките форми могат да причинят значително ограничаване на физическата и жизнена дейност на болния.

Сколиозата е хронично (дълго протичащо) заболяване,което може да прогресира с възрастта (утежнява се). Обикновено с приключването на растежа на тялото(края на пубертета) тежестта на извивката остава стабилна и постоянна.