4. Как се поставя диагнозата "сколиоза"?

Тъй като в повечето случаи сколиозата не предизвиква сериозни оплаквания или те се появяват постепенно с прогерсирането и, диагностицирането и (откриването и) не винаги е лесно. Особено подходящи са профилактичните прегледи, извършвани от личния или училищния лекар.

Прегледът при лекар специалист включва няколко последователни стъпки:

  • Най-напред ортопедът разпитва пациента за наличието на оплаквания, начинът и времето по което са се появили, характера на всяко едно от тях и т.н. Особено важна за лекаря е информацията, събрана в разговор с родителите на детето или юношата за прекарани в миналото заболявания, травми, проблеми при раждането, наличие на сколиоза у други членове на семейството и т.н. В този разговор лекарят се ориентира за евнтуалното наличие на сколиоза, причината за възникването и и тежстта и.
  • След това лекарят извършва обстоен преглед като следи внимателно за наличието на асиметрия на частите на тялото (едното рамо стои по-нависоко, единият крак изглежда по-къс или гръдният кош е с променена форма и т.н.), състоянието на мускулите и крайниците и цвета на кожата (например наличието на специфични петна по кожата с цвят на "кафе с мляко" могат да насочат лекаря към определена група вродени заболявания)и т.н. риентировъчно лекарят изследва извивките на гръбнака, като накара съблечения до кръста пациент да застане с гръб към него и със събрани колене да се опита да докосне с ръце пръстите на краката. При това прешлените се очертават под кожата на гърба.
  • Ако от прегледа дотук лекарят реши, че имате значително изкривяване на гръбначния стълб, той ще назначи рентгеново изследване (т. нар. рентгенова снимка). Рентгеновата снимка дава точна информация за наличието на сколиоза, вида и тежестта и. Освен това снимката служи за база за сравнение при последващи контролни прегледи.
  • На базата на рентгеновата снимка лекарят ще определи тежестта на сколиозата (измерва се в градуси големината на изкривяването, броя прешлени, обхванати от него, формата на засегнатите прешлени и положението на ребрата и т.н.), в кой отдел на гръбначния стълб се намира тя, каква е формата на описаната крива, дали е приключил растежа на костите (на рентгеновата снимка могат да се отчетат редица белези за това; ако растежът не е завършил това означава, че може да се очаква влошаване на изкривяването)и т.н.
  • Ако лекарят подозира наличието на някаква конкретна причина за развитието на сколиоза, той може да препоръча редица специализирани и скъпи изследвания, които не се извършват рутинно (скенер, магнитен резонанс, електромиография, ултразвук и т.н.).

Ако не се открие причина за заболяването, сколиозата се причинява към най голямата група на идиопатичната сколиоза (сколиоза с неизвестна причина).

Чрез извършването на всичко изброено дотук ортопедът-травматолог определя тежестта и риска за прогресиране (влошаване) на сколиозата и решава дали е необходимо провеждането на лечение и какво да бъде то.