3. Как се лекува сколиозата и кога трябва да се лекува?

Сколиозата може да варира от лека до много тежка и съответно на това съществуват различни лечебни подходи. Възрастта на болния също играе важна роля в избора на лечение (преценя се дали е завършил костния растеж и съответно какъв е риска от прогресия на заболяването).

В леките случаи могат да се правят само редовни прегледи при специалист (през интервал от 4 до 6 месеца , попреценка на лекаря), който да преценя дали състоянието прогресира.

При по-тежките случаи може да се наложи носене на ортезно средство (корсет) или извършване на операция (в най-тежките случаи и в тези с тенденция към бързо увеличаване на изкривяването).

Измереният ъгъл на кривината на сколиозата (ъгъл на Кобб) има значение за избора на лечение. До 20 градуса не се предприемат други мерки освен контролни прегледи през 6 месеца за преценка развитието на състоянието,, от 20-40 градуса се предписват лечебна физкултура с електростимулация и задължително корсетолечение и над 40 градуса, при съблюдаване на много други важно фактори, обикновено се предприема оперативно лечение.

Корсетолечение: Принципът на лечението с корсет е да се задържи гръбнака в принудителна позиция, дакато завърши костния растеж (обикновено това става в края на пубертета), за да се избегне прогресиране на сколиозата и увеличаване на изкривяването.

Съществуват различни видове корсети, като за всеки индивидуален пациент лекарят избира най-подходящия в зависимост от вида на сколиозата, местоположеноето на кривината, възрастта на болния и т.н. Съвременните корсети се моделират индивидуално,изработени са от леки материали (обикновено пластмаси) и могат да се носят дори под дрехите. Някои корсети се носят само през нощта, докато други - през по-голямата част от деня. При повечето деца корсетът трябва да се носи около 20 часа на ден, като тази продължителност обикновено намалява с приближаването към възрастта, в която настъпва края на растежа на костите.

Обикновено в 80% от случаите, подложени на корсетолечение, тежестта на сколиозата не се увеличава до края на растежа, в около 10% изкривяването става по-тежко и едва в по-малко от 10% кривината може незначително да намалее.

Корсетите могат да обхващат различни части от гръбначния стълб. Така например за децата със сколиоза в долната част на гръбнака са най-подходящи корсети, наречени торако-лумбо-сакрални ортози (ТЛСО). Те обхващат гърба от хълбоците до под мишниците (едни от най-често употребяваните корсети от този вид са Бостън и Уилмингтън). Те са най-често тънки и могат да се носят под дрехите.

Корсетът на Чарлстон поддържа гръбнака в такава позциция, че се опитва дори да коригира донякъде кривината чрез принудително положение; затова този корсет се носи само през нощта.

Корсетът на Милуоки може да се използва за корекция във всяка част на гръбнака. Въпреки избора на най-подходящия за случая корсет, тежестта на сколиозата може да прогресира докато трае лечението с корсета.

В тежките случа на сколиоза, когато ъгълът на изкривяването е много голям или кривината показва тенденция към бързо увеличаване (още повече ако остава доста време до приключване на костния растеж, което представлява риск за утежняване на състоянието на гръбнака) може да се наложи извършването на операция.

Независимо от вида на конкретната операция, принципът на оперативното лечение е корекция (доколкото е възможно) на кривината, фиксиране на корекцията с метален остеосинтезен материал (метални пръчки, куки, винтове телове и системи за фикасция) и осигуряване на сливане ( на медицински език се нарича фузия) между засегнатите и подложени на корекция гръбначни прешлени.

Корекцията не може да бъде пълна (особено при много тежки сколиози почти неизбежно остава остатъчна кривина). За сливането на фиксираните с метал прешлени се използва собствена костна тъкан (от самия пациент), взета най-често от хълбочната кост или синтетичен материал, наподобяващ кост, които се поставят между прешлените. Единствено металната фиксация е недостатъчна да задържи корекцията за дълъг период от време и едновременно да осигури пълноценност на движенията в гръбнака.

Последствие от сливането на прешлените е известно ограничаване на движенията в засегнатата област на гръбначния стълб. При съвременните методи на оперативно лечение на сколиозата не се налага носенето на корсет след операцията. Около година след операцията прешлените са се сляли напълно помежду си и е осигурена стабилност на гръбнака, с минимална вероятност за повторно изкривяване в същата област. На този етап металните елементи вече не са нужни, но тъй като те не предизвикват оплаквания или неприятни усещания у пациента, не се предприема изваждането им за да се спести травмирането от повторна операция.

Независимо от вида на лечението, обикновено то е съпроводено от рехабилитационна програма за заздравяване на мускулатурата около гръбнака, поддържане на добър обем на движения и т.н.