8. От какво се предизвиква бурситът?

Причините за възникването на бурсит могат най-общо да се разделят в три групи:

- травма (остра или едномоментна и хронична или постоянна)

- инфекция (не трябва да се бъркат понятията "възпаление" и "инфекция"; възпалението представлява защитна реакция на организма, в която участват специализирани клетки и вещества спрямо голям брой събития, докато инфекцията и инфекциозният процес представляват навлизане на болестни микроорганизми в дадена тъкан; спрямо инфекцията организмът отговаря с възпалителен процес, т. е. инфекцията е само една от причините за възпаление; когато няма микроорганизъм, предизвикващ възпалителните промени, говорим за стерилно или "асептично" възпаление).

- отлагане на микрокристали

Травма

Най-честата причина за възникване на бурсит е хроничната травма. Тя може да бъде предизвикана както от многобройни и многократно повтарящи се нормални движения в дадена става, така и от повтарящи се по-големи от обичайните активности (напр. претоварване на дадена област от тялото).

Многократното повтаряне на едно и също движение предизвиква микроразкъсвания и малки изливи на кръв и тъканни течности в бурсата; постепенно стената и се раздразва и започва асептично възпаление. Такава хронична травма се среща както при спортисти, така и в ежедневните банални дейности. Например бурситът на рамото може да се причини от често повтарящо се вдигане на ръката над нивото на рамото (както е при бейзболистите), а също така и при повдигане на ръката встрани от рамото при товарене на камион, например. Тези травми са характерни за определени професии или занимания и оттам идват и по-популярните им наименования:

  • бурсит на рамото : нарича се " бурсит на бейзболистите ", често може да е следствие на травми, довели до скъсване на ротаторния маншон или възпаление на сухожилята на мускулите на ротаторния маншон на рамото (виж "Скъсване на ротаторния маншон").
  • бурсит на лакътя (или на олекранона, това е най-изпъкналата костна част на лакътя): нарича се " бурсит на студента " или на ученика, тъй като се дължи на дълго подпиране на лакти, както и на многократно сгъване и разгъване в лакътя.
  • бурсити на коляното: възпалението на препателарната бурса се нарича " коляно на домакинята ", тъй като се дължи на дълго коленичене и дразнене на бурсата; възпалението на бурсата под капачката се нарича " бурсит на скачача ", тъй като се наблюдава при лица, практикуващи скачане; възпалението на бурсата на " пачия крак " се нарича популярно " бурсит на кавалеристите ", тъй като се е наблюдавала в миналото при триенето на вътрешната част на коляното в стремената, сега се наблюдава предимно при пълни жени на средна възраст, при които коленете се трият едно в друго.
  • бурсит на седалището и хълбоците: възпалението на ишиалната бурса се дължи на продължително седене или колоездене и затова се нарича " бурса на шивача ", но се предизвиква и от продължително ходене. Възпалението на трохантерната бурса отстрани на бедрото е много често и може да се дължи както на продължително ходене така и на първичен проблем в тазобедрената става.
  • бурсит на ретрокалканеалната бурса (бурсата около Ахилесовото сухожилие): възпалява се при продължително скачане (предимно при спортисти), но и при възпаление на Ахилесовото сухожилие, носене на неудобни обувки и т. н.
  • бурсит на илиопсоасната бурса (това е най-голямата бурса, разположена дълбоко, по предната повърхност на тазобедрената става): възпалението се дължи най-често на проблем в тазобедрената става, но може да се получи вследствие на продължително ходене и т. н.

Острата травма е по-рядко причина за възпаление на бурсите. Това е възможно по-скоро при повърхностно разположените бурси (тази на лакътя, препателарната бурса на коляното и т. н. ), където вследствие на директен удар в бурсата се излива малко количество кръв, което впоследствие дава началото на възпаление.

Инфекция

Болестотворните микроорганизми проникват в бурсите предимно при разкъсвания на надлежащата кожа (дори и микроскопични), където те нормално пребивават. По-рядко инфекцията може да проникне и по кръвен път ако има друго огнище на инфекция в организма. Заболявания и състояния като захарен диабет и алкохолизъм, хронични бъбречни заболявания и продължително лечение с кортикостероиди са предразполагащи фактори за инфектиране на бурса.

Отлагане на кристали

Най-честата причина от тази група е отлагането на кристали от пикочна киселина при болестта подагра.

Рядка причина за възникване на бурсит е системно заболяване като ревматоиден артрит или системен еритематозен лупус и т. н. .