7. Какви са най-честите симптоми (оплаквания, които предизвиква) на бурсита?

Най-честите симптоми, общи за всички видове и локализации на бурсита са следните:

 • болка: различна по сила болка или болезненост, усещаща се над мястото над бурсата. Болката може да е остра или по-тъпа, засилва се при определени движения или поза на тялото, при които стените на бурсата се трият една в друга или се опъват. Различна по сила болка се усеща и при натиск над мястото на засегнатата бурса. При острият бурсит болката се появява бързо и е по-силно изразена, докато при хроничния тя може да се появи по-постепенно и да е по умерена като често изчезва и се появява, обикновено след натоварване в областта на бурсата в резултат на многократно повтарящи се движения (които са причината за възпаление на бурсата; тъй като често същите причини водят и до възпаление на сухожилията, осъществяващи тези движения, паралелно може да са налице възпаление на бурсата и на сухожилието-тендонит, виж " Тендонит "). Болката се появява често и през нощта, което понякога буди болните.
 • подуване: налице е само при по-повърхностните бурси (като тази на лакътя или тези около коляното). Дължи се на натрупване на серозна течност в торбичката, която възпалените стени произвеждат в по-голямо от нормалното количество.
 • зачервяване на надлежащата кожа: налице е само при възпалението на повърхностно разположените бурси, дължи се на по-голям приток на кръв и телесни течности към засегнатото място. Ако зачервяването е особено силно изразено, това може да буди съмнение за инфекциозен причинител.
 • затопляне на кожата над бурста: наблюдава се по-рядко при повърхностно разположените бурси и се дължи на по-голям приток на кръв и телесни течности към засегнатото място. Ако затоплянето е особено силно изразено, това може да буди съмнение за инфекциозен причинител.
 • ограничени движения в ставата до засегнатата бурса: характерно е, че се ограничават точно определени активни движения, при които съкращаващите се сухожилия или мускули предизвикват триене и разтягане на стените на бурсата. Останалите движения в ставата не са засегнати. Засегнати са само активните движения (тези които сами, волево осъществявате). Пасивните движения (тези, които лекарят извършва при прегледа, без участие на мускулите ви) не са ограничени, тъй като няма механична пречка за осъществяването им, а единствено болката при съкращение на мускулите играе ограничаваща роля. Болката при определени движения често кара болните да заемат определена позиция на засегнатата част, при която болката изчезва.
 • чувство за триене или прескачане в областта на възпалената бурса: това се наблюдава по рядко, когато причината за възпалението е отлагане на микрокристали (напр. подагра) или когато дългото протичане на възпалението е довело до отлагане на калциеви кристали в бурсата (най-често се наблюдава в рамото). Триенето може да се усеща както при осъществяване на определено движение, така и при натиск с ръка над мястото на бурста по време на движение.
 • хипотрофия (отслабване) на мускулатурата, поради намаляването на движенията в областта около дадена става.
 • в случаите на инфекциозен бурсит може да е налице повишена температура на тялото и по-рядко учестен пулс.

Ето и оплакванията (в тяхната комбинация), които се наблюдават при най-честите бурсити:

 • бурсит на рамото: болката се усеща отпред или отстрани на рамото и често се засилва през нощта. Болезнено е отвеждането и повдигането на ръката встрани нагоре от тялото, като болката може да изчезне когато движението надхвърли 90-100 градуса. Останалите движения са слабо засегнати или незасегнати. Болка се усеща и при натиск в определени точки отпред и отстрани на тялото. Подуване и зачервяване обикновено не са налице. Може да се усещат крепитации (стържене, прескачане).
 • бурсит на лакътя (бурсит на олекранона): налице е силно подута, напрегната, зачервена и болезнена формация на лакътя, над костната изпъкналост на костите на предмишницата (олекранон). Болката се засилва при сгъване и разгъване на лакътя докрай, тъй като тогава се обтягат стените на бурсата, поради това болният може умишлено да избягва тези движения.
 • бурсити на коляното: препателарният бурсит се изявява с болка, подуване и зачервяване по преднодолната повърхност на капачката, която се появява обикновено седмица след удар отпред на коляното; Възпаление на бурсата на "пачия крак": наблюдава се обикновено при жени с наднормено тегло на средна възраст, които имат артрозни промени в колянната става, болката е най-силна от вътрешната страна на коляното при сгънато състояние и често се засилва през нощта, което понякога кара болните да спят с възглавница между краката. Болката може да се излъчва към прасеца или вътрешната страна на бедрото. От вътрешната страна на коляното може да се наблюдава подуване (което може да имитира по форма пачи крак) и зачервяване.
 • бурсит на петата (възпаление на бурсата около ахилесовото сухожилие): болката е най-силна отзад на петата и се засилва при пасивно разгъване на ходилото (приближаването му към подбедрицата) или при сгъване на ходилото срещу съпротивление. Обикновено става въпрос за хора, които ходят много, особено с неудобни обувки или за млади момичета, започващи да носят обувки с висок ток.
 • бурсит на седалището: болката се появява при седене и продължително ходене и е най-силна в седалището, възниква остро и при натиск в областта на седалището, може да се излъчва надолу по задната повърхност на бедрото. Обикновено заставането на пръсти е болезнено и болният избягва да сяда на цялото си седалище.
 • бурсит на хълбока (трохантерен бурсит): наблюдава се най-често при жени на средна възраст с наднормено тегло, които имат проблеми с тазобедрената става. Болката обикновено е тъпа и дълбока, усещаща се отстрани на бедрото; засилва се при натиск в областта на костната изпъкналост на бедрото или при лежане на същата страна, както и при дълго ходене, качване на стълби и през нощта. Болката може да наложи ограничение на отвеждането на крака встрани и да принуди болния да придържа крака си по-близо до другия крак. Подуване и зачервяване обикновено не се наблюдават.