3. Какво е лечението на бурсита?

Лечението на бурсита зависи в най-голяма степен от поставянето на точна диагноза и точното определяне на причината за бурсита.

От първостепенно значение да се прецени, дали бурситът е инфекциозен, т. е. дали проникването на болестотворен микроб в бурсата е причина за възпалението и.

Други фактори, от които зависи избора на лечение са: тежестта и давността на оплакванията (дали бурситът е остър или хроничен), възрастта на болния и общото му състояние, наличието на други заболявания (напр. тежки системни заболявания като ревматоиден артрит и захарен диабет).

В по-голямата част от случаите, когато не се касае за инфекциозен бурсит, лечението се припокрива с мерките, описани по-горе като първи. В допълнение лекарят може да предпише физиотерапия, в която по преценка на лекар-специалист се прилагат студолечение, топлолечение, ултразвук, йонофореза и др. Важна част от комплексното лечение е баланса между ограничаване на движенията в засегнатата област и извършването на упражнения, които имат за цел да възстановят обема на движение и силата на мускулите. Трябва да се избягва пълно обездвижване, тъй като то може да доведе до образуване на сраствания около ставите и сухожилията, което предизвиква " замръзване " на ставата.

Наред с вземане на течност за изследване от бурсата със спринцовка и игла, може да се изтегли цялото налично количество течност, което ще облекчи напрежението в бурсата и съответно болката. Това е само част от общото лечение.

При неповлияване на симптомите от споменатото лечение, лекарят може да извърши инжектиране на мощно противовъзпалително лекарство (кортикостероид), придружено или не с местно обезболяващо средство (локален анестетик), вътре в засегнатата бурса или в тъканите около нея. Това лечение обикновено е много ефективно, но въпреки това симптомите могат да се появят отново след известно време. Инжектиранията на тези препарати не трябва да се прилагат твърде често (не повече от 3 пъти годишно при интервал между инжекциите поне 30 дни).

При неповлияващ се от споменатото дотук лечение бурсит, при често рецидивиращи (появяващи се отново и отново) оплаквания, лекарят може да предприеме хирургично лечение, при което стените на засегнатата бурса се срязват или изрязват изцяло. Това лечение ликвидира изцяло оплакванията от страна на тази бурса. Може да се наложи хирургично лечение за отстраняване на калциевите отлагания.

При инфекциозния бурсит, наред с изтеглянето със спринцовка и игла на течност за изследване се предприема и изтегляне на гноевидната възпалителна течност от бурсата. Чрез микробиологично изследване се определя причинителят на инфекцията и към кои антибиотици е чувствителен той. Инфекцията се лекува с антибиотици, обикновено под формата на таблетки или капсули, но ако състоянието на пациента е доста увредено или са налице съпровождащи тежки заболявания, антибиотичното лечение може да се проведе по венозен път в болнични условия. Може да се наложи хирургично лечение, при което се отстранява напълно възпалената околоставна торбичка.