1. Имат ли медикаментите странични ефекти?

Тъй като навярно вие ще приемате повече от един медикамент трябва да знаете, че е възможна проявата на странични действия като:

 

 • тъмно оцветяване на езика и венците,
 • лош дъх в устата,
 • диария,
 • гадене,
 • главоболие.

 

Тези реакции са рядко срещани и обикновено са слабо проявени, като постепенно отминават.

2. Как се лекува язвената болест?

Целта на лечението на язвената болест е:

 

 • облекчаване на болката и
 • превенция на възможните усложнения, като кървене, перфорация и обструкция.

 

Първата стъпка е намаляване на рисковите фактори (най-вече приема на нестероидни противовъзпалителни средства и тютюнопушенето). Следващата стъпка е приема на съответни медикаменти, предписани Ви от Вашия лекар в съответните дозировки, съчетани с лечебно хранене.

 

Храната трябва да бъде богата на витамини и достатъчно калорична. Препоръчва се избягването на силни подправки, газирани напитки и алкохол. Храненето трябва да бъде 4-5-кратно, на малки порции,редовно.

 

Към този ритъм на хранене могат да се прибавят антиацидни препарати (течните антиациди 1/2 час преди хранене, а таблетните форми- около 1час след нахранване).

 

Други подходящи медикаменти са т.нар. Н2-блокери и инхибиторите на протонната помпа.

 

Лечението на инфекция с H. Pylori се провежда за 10-14 дни с комбинация от медикаменти (най-често два антибиотика и бисмут). Тази класическа тройна комбинация осигурява излекуване в 85-90% от случаите. Недостатък е големия брой таблетки, които трябва да премате всеки ден. Съществуват и други терапевтични схеми, като Вашия лекар ще определи най-подходящата за Вас.

 

Вие можете да излекувате инфекцията с H. Pylori само ако вземате съответни медикаменти, предписани Ви от Вашия лекар. В случай,че пропуснете да вземете някое лекарство или спрете приема му поради наличието на странични ефекти, инфекцията ще се възобнови. Вашия лекар е този, който ще определи най-подходящата за Вас терапия.

3. Какви са усложненията на язвената болест?

Възможни сериозни усложнения на язвената болест са:

 

 • кървене
 • перфорация
 • обструкция на храносмилателния канал

 

Пациентите с язвено кървене могат да се проявят с кръв в изпражненията (мелена) или с повръщане на кръв (хематемезис), придружени с чувство на обща слабост. При наличие на някое от тези оплаквания е необходимо веднага да се обадите на Вашия лекар.

 

Острата перфорация е най-тежкото усложнение на пептичната язва, като в част от случаите може да се съпровожда с кървене. Най-общо перфорацията има за резултат изтичането на стомашно съдържимо в коремната (перитонеална) кухина и развитието на остър перитонит (инфекция в свободната коремна кухина). Това е свързано с появата на остра, необичайно силна болка, ригидност на коремната мускулатура, евентуално гадене и повръщане, обща слабост и т.н. При наличие на някое от тези оплаквания е необходимо веднага да се обадите на Вашия лекар.

 

При пациентите с обструкция на храносмилателния канал като усложнение на язвена болест има затруднено преминаване на храна и течности, при което те се задържат в стомаха. Най-често обструкцията възниква на ниво пилор (тясната изходна част на стомаха, която го свързва с дванадесетопръстника). Ето защо основни симптоми са повръщането на несмляна или частично смляна храна, приета преди един или повече дни, намален апетит, отслабване на тегло.

4. Как се поставя диагнозата язвена болест?

Ако Вашият лекар се съмнява,че имате язвена болест, той ще Ви разпита подробно за Вашите оплаквания и ще Ви направи пълен преглед, търсейки симтоми на заболяването.

 

Той може да ви предпише медикаменти, които трябва да приемате в указаните дозировки. В случай, че не настъпи подобряване на състоянието Ви, Вашия лекар може да прецени,че е необходимо специално рентгеново изследване (с бариева каша) на стомаха и дванадесетопръстника или ендоскопско изследване.

 

По време на ендоскопията той ще направи щателен оглед на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника посредством огъваема тръба, въведена през устата (т.нар. горна ендоскопия).

 

Ендоскопията дава възможност за вземането на малки късчета от лигавицата на съответните органи (биопсия), провеждането на тестуване за H. Pylori и отдиференцирането на пептична язва от раково заболяване.

5. Какви са симптомите на язвената болест?

Оплакванията, които може да имате са най-често:

 

 • болка скоро след нахранване при стомашната язва и на гладно при дуоденалната язва. Важно е да се отбележи,че болката може да варира по сила / от неприятно усещане на пълнота и тежест до остра и силна болка/ и има характерна сезонност-изостря се главно пролетно и есенно време.
 • тежест след нахранване
 • гадене и повръщане
 • отслабване на тегло.

 

При развитие на някое от усложненията се наблюдават и други оплаквания.

6. Какви са причините са възникването на язвената болест?

Язвената болест е резултат от действието на редица фактори,по-важни от които са:

 

 • инфекция с бактерия нар. Helicobacter pylori
 • прием на нестероидни противовъзпалителни средства, включително аспирин
 • пушене и употреба на големи количества алкохол
 • стрес

 

Инфекция с Helicobacter Pylori се открива при 90-95% от болните с дуоденална язва и при 75-80% от тези със стомашна язва. Нейното наличие утежнява протичането на язвената болест, но към момента са познати редица лекарствени средства с помощта на които да се постигне Вашето излекуване.

 

Нестероидните противовъзпалителни средствасе използват за лечение на артрит и други заболявания на опорно-двигателния апарат. Те причиняват язвена болест в резултат на свързването си със субстанции нар. простагландини, които са първостепенен защитен фактор на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника.

 

Тютюнопушенето увеличава не само риска от възникване на язвена болест, но и от появата на нейни усложнения като кървене, перфорация и други.

7. Какво е язвена болест?

Пептичната язва представлява дефект на лигавицата, покриваща стомаха, дванадесетопръстника (началната част на тънките черва) или хранопровода.

 

Пептичната язва на стомаха се нарича стомашна язва, а тази на дванадесетопръстника дуоденална язва. Те са и най-честите прояви на пептичната болест.

 

Язвеният дефект е резултат от действието на киселите храносмилателни сокове, които се секретират от стомашните клетки. Важен момент е и увреждането по редица причини на защитните свойства на лигавичната бариера.

 

Дуоденалната язва се среща почти 4 пъти по-често от стомашната и преобладава във възрастта от 30 до 50 години. Тя е по-честа при мъже, докато стомашната язва засяга двата пола с еднаква честота и се среща най-вече след 40 годишна възраст.

 

Повече за анатомия на храносмилателната система може да намерите ТУК.

 

Повече за анатомията на стомаха може да намерите ТУК.