2. Как се лекува язвената болест?

Целта на лечението на язвената болест е:

 

  • облекчаване на болката и
  • превенция на възможните усложнения, като кървене, перфорация и обструкция.

 

Първата стъпка е намаляване на рисковите фактори (най-вече приема на нестероидни противовъзпалителни средства и тютюнопушенето). Следващата стъпка е приема на съответни медикаменти, предписани Ви от Вашия лекар в съответните дозировки, съчетани с лечебно хранене.

 

Храната трябва да бъде богата на витамини и достатъчно калорична. Препоръчва се избягването на силни подправки, газирани напитки и алкохол. Храненето трябва да бъде 4-5-кратно, на малки порции,редовно.

 

Към този ритъм на хранене могат да се прибавят антиацидни препарати (течните антиациди 1/2 час преди хранене, а таблетните форми- около 1час след нахранване).

 

Други подходящи медикаменти са т.нар. Н2-блокери и инхибиторите на протонната помпа.

 

Лечението на инфекция с H. Pylori се провежда за 10-14 дни с комбинация от медикаменти (най-често два антибиотика и бисмут). Тази класическа тройна комбинация осигурява излекуване в 85-90% от случаите. Недостатък е големия брой таблетки, които трябва да премате всеки ден. Съществуват и други терапевтични схеми, като Вашия лекар ще определи най-подходящата за Вас.

 

Вие можете да излекувате инфекцията с H. Pylori само ако вземате съответни медикаменти, предписани Ви от Вашия лекар. В случай,че пропуснете да вземете някое лекарство или спрете приема му поради наличието на странични ефекти, инфекцията ще се възобнови. Вашия лекар е този, който ще определи най-подходящата за Вас терапия.