1. Кои са страничните ефекти на лечението?

Трудно е да се дефинират страничните ефекти на лечението (в частност на химио- и лъчетерапията) тъй като освен на раковите клетки то оказва своето влияние и на здравите клетки и тъкани на тялото.

Тези странични ефекти като цяло са сходни, но има и редица различия при отделните хора. В някои случаи са особено тежко изразени, което налага преминаването към друг вид лечение.

Вашият лекар внимателно ще следи хода на заболяването Ви и подробно ще Ви разясни ползата и рисковете от съответния вид терапия.

2. Какво е лечението на стомашния рак?

Терапевтичния план е строго индивидуален и се определя за всеки конкретен случай. Той зависи от големината, локализацията и растежа на тумора, от стадия на разпространение на раковото заболяване, общото здравословно състояние и редица други фактори.

Вашият лекар ще определи подходящото по отношение на Вашето заболяване поведение и ще Ви окаже пълна подкрепа по време на Вашето лечение.

Лечението на стомашния рак е трудно, най-вече поради факта че диагнозата се поставя едва когато е настъпило разпространение на заболяването в други части на тялото.

Основни методи на лечение са:

 • оперативно лечение
 • химиотерапия
 • лъчетерапия

Оперативното лечение включва интервенция наречена гастректомия. Под обща анестезия се отстраняват част от стомаха (парциална-частична или субтотална-почти цялостна гастректомия) или целия стомах (тотална гастректомия) и част от тъканите, които го заобикалят. След субтотална гастректомия хирургът свързва останалата част от стомаха съответно с хранопровода или тънките черва. След тотална гастректомия хранопровода се свързва директно с тънките черва. Тъй като ракът на стомаха се разпространява най-вече посредством лимфните пътища, по време на операцията се премахват и разположените в съседство лимфни възли. Те също се изследват за ракови клетки, чието наличие говори за възможно разпространение на заболяването в отдалечени части на тялото.

Химиотерапията използва медикаменти, наречени цитостатици. В хода на лечението може да се приложи един или по-често комбинация от такива медикаменти. То се провежда под формата на курсове и в болнична обстановка поради възможните странични ефекти.

Лъчетерапията използва високо енергийни лъчи за унищожаване на раковите клетки и потискане на техния растеж и делене. За разлика от химиотерапията тя има локално приложение и въздейства само на туморните клетки в съответната област. Лъчетерапията често се прилага след проведено оперативно лечение.

3. Как се определя стадият на раковото заболяване?

В редица случаи разпространението на раковото заболяване може да се прецени реално едва след провеждането на оперативно лечение. По време на оперативната интервенция хирургът отстранява разположените около стомаха лимфни възли и взема късчета от съседни органи. Тези късчета представляват биопсичен материал, който също се изследва за наличието на ракови клетки. Въз основа на резултата от това изследване се определя и по-нататъшното поведение и лечение.

Ако хистолога намери ракови клетки в изследвания биопсичен материал е необходимо Вашия лекар да определи стадия на заболяването или по-конкретно степента на неговото разпространение. За целта той ще назначи редица тестове и образни изследвания.

4. Как се поставя диагнозата рак на стомаха?

Ако Вашият лекар се съмнява, че имате рак на стомаха, той ще Ви разпита подробно за Вашите оплаквания и ще Ви направи пълен преглед, търсейки симтоми на заболяването.

Освен изследване на кръвта и тест за скрито (окултно) кървене на фекалиите, той може да прецени, че е необходимо специално рентгеново изследване (с бариева каша) на стомаха ендоскопско изследване.

По време на ендоскопията той ще направи щателен оглед на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника посредством огъваема тръба, въведена през устата (т. нар. горна ендоскопия). Това изследване дава възможност за вземането на малки късчета от лигавицата на съответните органи (биопсия) и тяхното изследване за ракови клетки под микроскоп от специалист наречен хистолог.

5. Какви са симптомите при рак на стомаха?

Ракът на стомаха няма специфични белези в своето протичане, ето защо ранното му диагностициране е трудно и често при поява на първите оплаквания е вече налице разпространение на заболяването и в други органи на тялото.

Най-честите симптоми са:

 • дискомфорт или болка в горната част на корема
 • подуване и тежест в стомаха след прием на храна
 • загуба на апетит и отслабване на тегло. Нерядко вкусът към различни храни се променя (напр. " отвращение към месо ")
 • гадене и повръщане
 • кървене под формата на кръв в изпражненията (изпръжненията са тъмни на цвят - мелена) или повръщане на кръв (хематемезис)
 • диария или запек (констипация)
 • обща слабост и лесна уморяемост

Причина за подобни оплаквания могат също така да бъдат други, по-малко сериозни проблеми като стомашна или дуоденална язва, гастрит, гастро- езофагеален рефлукс и други.

Ето защо в случай, че имате някой от описаните симтоми трябва да се обърнете към Вашия лекар.

6. Какво представлява стомашният рак?

Ракът на стомаха е резултат от злокачествено израждане на клетки на стомашната лигавица. Той може да се развие във всяка една негова част, както и да проникне по съседство в други органи (черен дроб, панкреас, дебело черво), или да прорастне към хранопровода и тънките черва. Стомашният рак метастазира към отдалечени органи като бял дроб, кости, яйчници, лимфни възли и др.

Самият стомах е част от храносмилателната система, разположена в горната част на корема, под ребрата. Входната му част е в контакт с хранопровода, а изходната част преминава в тънките черва.

Честотата на стомашния рак в България е 42 на 100 000. Той се среща 2 пъти по-често при мъже и се развива главно след 40 год. възраст.

Обсъждат се редица рискови фактори:

 • инфекция с Helicobacter pylori,
 • тютюнопушене,
 • чест прием на алкохол,
 • силно пикантни и подправени ястия,
 • наследственост и др.

Повече за анатомия на храносмилателната система може да намерите ТУК.

Повече за анатомията на стомаха може да намерите ТУК.