1. Как се лекува мекият шанкър?

Лечението се провежда с антибиотици. Вашият лекар е този, който ще определи подходящия за Вас антибиотик.

Трябва да се лекуват и двамата партньори.

При правилно проведено лечение заболяването отминава за около седмица.

2. Как се поставя диагнозата мек шанкър?

На първо място при опасност от сексуално трансмисивна болест е необходимо да посетите Вашият лекар. Той ще Ви разпита подробно за Вашите оплаквания и ще Ви направи пълен преглед търсейки симптоми на заболяването.

Диагнозата обикновено се поставя с наблюдение под микроскоп след подходящо оцветяване на материал от дъното на раничките за установяване на Хемофилус дюкрей.

Причинителят се доказва и чрез микробиологично изследване на взетият материал при поставянето му в благоприятни за развитието на причинителя хранителни среди. Резултатите се отчитат от специалист наречен микробиолог.

Възможно е и прилагането на някои кръвни тестове. Те регистрират специфичният отговор на имунната система в отговор на заболяването.

3. Кои са особеностите на мекия шанкър при мъжа?

Описаните болезнени ранички се разполагат обикновено по пениса.

И при двата пола е възможна още появата им в устната кухина (при заразяване посредством орален полов контакт) и в областта на ануса (при анален контакт).

4. Кои са особеностите на мекия шанкър при жената?

При жените болестотворният причинител намира благоприятни за развитието си условия най-вече около влагалището (по големите и малки срамни устни, клитора).

След изтичане на инкубационния период на мястото на проникване на бактерия се появява лека подутина, която постепенно се превръща в болезнена раничка (улкус молле). Особено често тези ранички са множествени.

В половината от случаите лимфните възли в съседство са увеличени и болезнени.

5. Какво представлява мекият шанкър?

Мекият шанкър се причинява от бактерий наречен Hemophilus ducrey (Хемофилус дюкрей). Инфекцията се предава по полов път и засяга както мъже, така и жени. У нас се среща сравнително рядко.

Мекият шанкър представлява лека подутина на половите органи, която постепенно се превръща в болезнена раничка (наречена улкус молле). Често раничките са няколко (множествени).

Инкубационният период (времето от момента на заразяването до проява на първите симптоми) е 3-10 дни.